Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Riba snaper u Orio stilu

Riba snaper u Orio stilu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Riba snaper u Orio stilu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
2
"Vreli riblji izazov za gurmane"

Potrebni sastojci

  • snaper - 1 riba (1 kg)
  • beli luk - 5 čenova
  • maslinovo ulje - 50 ml + za premazivanje ribe
  • ljuta paprika - 1 komad, crvena, suva
  • jabukovo sirće - 50 - 60 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Orio je malo obalsko selo na teritoriji oblasti Pais Basko u Španiji.

Način na koji ljudi dugo godina tamo pripremaju ovu vrstu bele ribe se nametnuo i dobio ogromnu slavu, zbog toga što su sa malo sastojaka i mnogo osećanja i majstorstva postizali predivan rezultat i na taj način pripremljena, riba je bila nevrovatno ukusna, krta i uspešna.

Evo kako i mi možemo da je pripremimo i da saznamo razlog dobijene slave ovog sela i metodu mesnih ribara, koji su dobili toliku popularnost.

1. Pripremite roštilj, preporučije se na ćumur. Stavite rešetke na 10-12 cm od vatre i sačekajte da se dobje žar.

2. Za to vreme pripremite ribbu, očistite je od unutrašnjosti i krljušti, počnite od repa na gore. Ostavite je celu, nemojte da je cepate previše. Nemojte skidati glavu. Operite je i osušite. Nemojte prati previše, neki majstori kažu da kad se riba opere, gubi se deo njenog cenjenog ukusa. Uz pomoć četke je namažite maslinovim uljem spolja i iznutra.

3. Stavite celu ribu na roštilj i pecite 10 minuta sa svih strana. Ako je vatra mnogo jaka možete je smanjiti - imajte u vidu da i kad je skinete ona će nastaviti da se kuva, zato što u njoj još uvek ima toplote.

4. Iseckajte čenove belog luka i proržite ga u maslinovom ulju na umerenoj vatri. Papriku prepolovite ili je možete iseckati. Stavite i nju u beli luk i sipajte sirće. Nakon nekoliko sekundi skinite sa vatre.

5. Gotovu ribu izvadite na rešetku na veliki tanjir i otvorite je, podelite je na dva dela kao otvorenu knjigu. Prelijte je pripremljenom smesom i po želji dodajte još soli.

6. Odmah servirajte u društvu lepog belog vina.

Izuzetno krta i neverovatno ukusna riba koju vredi probati!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: