bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Praznična pogača

Praznična pogača

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Praznična pogača
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 3
20/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema8 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno68 min.
Porcije8
"Za specijlanu priliku ili bez povoda - spremite ovu jedinstvenu prazničnu pogaču"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg (ako je neophodno za dodatno mešanje, dodajte još)
  • kvasac - 1 kocka
  • jaja - 2 komada
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 1 šolja
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • mlaka voda - 1/2 šolje
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 ravna kašika
  • mak
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac sa mlakom vodom u dubokoj posudi. Dodajte so i šećer. Dodajte kiselo mleko, dva jaja, sveže mleko i promešajte dobro tečne sastojke.

Prosejte brašno i dodajte postepeno u tečnost, mešajući kašikom. Nakon što se sastojci pomešaju dodatno zamesite rukama dok se ne dobije testo (ne treba da vam se lepi po rukama).

Prekrijte odozgo posudu streč folijom i ostavite na hladnom 9-10 sati (možete da zamesite testo uveče i ujutru da ga ispečete).

Premesite testo (ako je neophodno dodajte još brašna) i podelite ga na 8-9 lopti. Izvucite svaku loptu u fitilj i svaki fitilj zavežite u čvor. Poređajte čvoriće u suvu, toplu i podmazanu duboku posudu sa poklopcem i ostavite na toplom da se podigne testo.

Namažite ga odozgo umućenim žumancima i pospite semenom maka.

Ako imate rernu sa duvanjem, stavite posudu u rernu i postepeno povećavajte temperaturu. Nakon što se testo pdoigne dovoljno, ostavite rernu na 150 stepeni. Sklonite poklopac i pecite dok ne bude gotovo.

Proverite čačkalicom - ako ne ostaje testo po njoj znači da je pogača gotova. Naprskajte je s malo vode i ponovo stavite poklopac da omekša.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: