Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarmice u listovima crvene cvekle

Sarmice u listovima crvene cvekle

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Sarmice u listovima crvene cvekle
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Vadite velike tanjire, zato što od ovih neverovatno ukusnih sarmi u listovima crvene cvekle, ne možete da ne jedete po malo"

Potrebni sastojci

  • mleveno teleće meso - 300 g
  • pirinač - 80 g, basmati
  • listovi crvene cvekle - 45 komada, krupniji
  • bujon od povrća - 150 ml + još a kuvanje
  • mladi luk - 4 struka
  • kumin - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice
  • pečurke - 50 g, iz konzerve
  • bademi - 30 g, sirovi
  • kajsije - 40 g, suve
  • ulje - 4 supene kašike
  • menta - 4 - 5 strukova
  • peršun - 1/2 veze
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo listove cvekle, isečemo drške, ne bacamo ih. Dodajemo u salatu od povrća ili pesto.

Osušimo ako je potrebno, blanširamo u posoljenoj vodi 1-2 minuta. Ugrevamo biljnu mast i u njoj sotiramo 4 minuta sitno iseckan luk. Dodajemo mleveno meso i pržimo dok ne dobijemo zlatne mrvice.

Sipamo bujon i dodajemo pirinač, sitno iseckane pečurke i začine - kumin, biber i so.

Tečnost počinje da se apsorbuje i vreme je da dodamo sitno iseckane kajsije i krupnije samlevene bademe.

Promešamo sastojke i čim pirinač bude gotov, isključimo ringlu. Dodajemo isečene zelene začine, promešamo i pokrivamo šerpu pamučnom krpom. Odozgo stavljamo poklopac i ostavljamo na 8 minuta.

U svaki list stavljamo po kašiku (zavisi od veličine) od nadeva i uvijamo stegnute sarme.

Na dno posude u kojoj ćemo kuvati stavljamo tanjir istog prečnika. Preko njega zbijeno poređamo sarme.

Odozgo ponovo stavljamo tanjir, da ne bi isplivale. Prelivamo bujonom i kuvamo na tihoj vatri oko 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: