Način pripreme
Rastvorite kvasac sa svežim mlekom. Umutite jaja žicom, dodajte ulje, sveže mleko sa kvascem, solju i šećerom.
Prosejte brašno. Napravite udubljenje i sipajte tečne sastojke. Zamesite meko testo, prilikom mešenja umešajte i rastopljeni maslac.
Stavite testo u namazanu najlon kesu/doboljno veliku/ i stavite testo u frižider na 12 sati.
Izvadite testo, koje se već udvostručilo. Podelite ga na pet lopica. Razvucite četiri lopte na kore. Svaku namažite rastopljenim maslacem. Poređajte ih jednu preko druge, isecite na trouglove i uvijte svaki trougao.
Oblikujte pogaču u odgovarajući pleh za pečenje. Stavite petu loptu u sredinu i oblikujte pogaču. Obilno namažite umućenim žumancem, pospite semenkama i ostavite pogaču na toplom da nadođe.
Stavite pogaču u ugrejanu rernu na 100 stepeni. Pecite. Povećajte postepeno temperaturu do 200 stepeni dok se pogača ne ispeče. Proverite da li je gotova drvenim ražnjićem.
Gotovu pogaču naprskajte hladnom vodom, uvijte čistom krpom i ostavite tako da se ohladi i omekša.