Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača sa kvascem za praznik

Pogača sa kvascem za praznik

Pogača sa kvascem za praznik
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Hajde da dočekamo svaki praznik na pravi način sa ovom raskošnom pogačom sa kvascem"

Potrebni sastojci

  • mlaka voda - 200 ml
  • sveže mleko - 200 ml
  • kvasac - 20 g
  • šećer - 2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • maslac - 50 g, rastopljen
  • jaja - 1 komad, žumance za premazivanje
  • brašno - 500 g, belo
  • integralno brašno - 250 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • sir - 200 g
  • jaja - 1 komad, za nadev
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte kvasac sa mlakom vodom i šećerom i ostavite da nadođe. U posudi pomešajte dve vrste brašna i oblikujte udubljenje u sredini.

Sipajte kvasac i dodajte ostale sastojke, zamesite srednje meko testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 40 minuta. Otkinite loptu veličine jabuke za nadev, preostalo testo podelite na dva dela. Prvi podelite na još 3 dela.

Svaki razvijte oklagijom na pravougaonu koru, namažite maslacem i pospite smesom od mrvljenog sipa i jaja. Poređajte tri koje jednu na drugu i uvijte u rolat. Isecite na 8 debelih kriški. Svaku isecite po sredini na dva dela, ali ne do kraja, i poređajte po ivicama pleha, obloženog papirom za pečenje. U proreze stavite po jednu lopticu u sredinu sa nadevom.

Drugi deo podelite na dva dela, razvijte na pravougaone kore, namažite maslacem i nadevom, uvijte u mali rolat, i isecite ga na 3 dela. Svaki isecite po dijagonali i oblikujte list.

Poređajte po sredini, a kraj rolata stavite u centar pogače. Ostavite je 15 minuta na toplom da nadođe. Namažite odvojenim žumancem, umućenim sa malo ulja i svežeg mleka.

Pospite semenkama, pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta. Izvadite i pokrijte krpom da bi korica bila mekana.

U testo stavite samo 3 supene kašike rastopljenog maslaca, ostalo je za premazivanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: