Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Svinjski obrazi sa pivom i krompirom

Svinjski obrazi sa pivom i krompirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Svinjski obrazi sa pivom i krompirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
22/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
125 min.
Porcije
4
"Iskreno vam priznajemo, da priznajemo da ćemo se prejesti, zato što ćemo pojesti bar tri porcije ovog ukusnog jela"

Potrebni sastojci

  • svinjski obrazi - 4 komada
  • krompir - 500 g
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 3 čena
  • paradajz pire - 200 g
  • hleb - 1/2 kiške
  • pivo - 330 ml (preporučujem tamno)
  • maslinovo ulje - 70 ml
  • teleći bujon - oko 400 ml
  • biber
  • so
  • smeđi šećer - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremamo meso tako što ga odvojimo od kostiju i osušimo. Ono treba da bude na sobnoj temperaturi, tako da imajte u vidu da treba da ga izvadite iz frižidera bar 30 minuta kuvanja. Isecite luk i šargarepu, nemojte se previše truditi da budu iste veličine, pošto će se ispasirati.

2. Ugrejte polovinu maslinovog ulja na umerenoj vatri i u njemu na kratko zapecite hleb i čenove belog luka - oprane, neoljuštene, malo izgnječene dlanom. Izvaditei ostavite sa strane.

3. Sipajte u isti tiganj preostalo maslinovo ulje - ako je hleb upio mnogo, stavite malo više nego što je navedeno. Pojačajte vatru do maksimuma i kratko pecite svinjske obraze, dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Izvadite i njih, pospite sveže sa mlevenim biberom i uvijte u aluminijumsku foliju.

4. U istoj masti, ali na smanjenoj vatri stavite luk i šargarepu sa malo soli. Kuvajte oko 8 minuta ili dok ne omekšaju, i sipajte paradajz pire, pomešano sa malo vode i kašičicom smeđeg šećera. Kuvajte dok tečnost ne ispari i ostane na masti, nakon toga sipajte polovinu piva, stavite unutra zepečeni hleb i beli luk, i čim hleb omekša, pasirajte dok ne dobijete glatku konsistenciju.

5. Sipajte preostalo pivo, plus bujon, i čim počne da krčka stavite mesto. Kuvajte poklopljeno oko 1 i 10 minuta, na umerenoj vatri i onda stavite krompir, krupnije isečen. Ako tečnost ispari, sipajte vodu, da bude pokriven. Kuvajte još oko 30 minuta na slaboj-umerenoj vatri, dok ne bude potpuno gotovo i meso, i krompir. Posolite još ako je potrebno i skinite sa vatre.

6. Jelo servirajte toplo, posuti svežim peršunom ili perima mladog luka.

Ako se konzumira sledećeg dana, ukusnije je nego istog dana kad je kuvano! Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: