Seoski hleb bez mešenja

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
30/04/2018
"Voljeni miris, proveren recept, garantovan rezultat "
Priprema15 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno40 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano736
  • Pregledi tokom meseca11
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g + za mešnju
  • voda - 250 ml
  • mast - 70 g, rastopljena
  • suvi kvasac - 4 - 5 g
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu, napravite udubljenje, a po ivicama sipajte so i suvi kvasac.

2. Odvojite žumance od belanca i ugrejte malo vodu, pomešanu sa kašikama kiselog mleka. Sipajte sve to (osim žumanca, koji ćemo ostaviti za kraj) u udubljenje, zajedno sa većim delom masti, ostatak odvojite za premazivanje testa.

3. Počnite da mešajte kašikom. Ako vam se čini da je retko sipajte po malo brašna, nemojte preterivati - testo treba da bud retko. Kad dobro pomešajte sastojke, odozo namažite sa malo preostale masti i pokrijte streč folijom. Ostavite na toplom jedan sat da nadođe.

4. Testo će nadoći mnogo i biće lepljivo, zato ga "sastružite" spatulom direktno u posudu u kojoj ćete peći (namazana i posuta brašnom ili obložena papriom za pečenje). Preporučujem da bude visokih zidova prečnika 26/13 (sličan pravougaonom kalupu za kolač). Ostavite ponovo da nadođe 30-50 minuta.

5. Ugrejte rernu so 180 stepeni, površinu hleba namažite odvojenim žumancem i pecite 25-28 minuta ili proverite čačkalicom za zube.

6. Čim izvadite iz rerne naprskajte vodom i pokrijte krpom 15 minuta.

Ovo je jedan ne toliko tipičan seoski hleb, imam u vidu da sadrži drugačije sastojke od jednog tipičnog seoskog hleba. Naime, oni mu daju neponovljiv ukus. Zbog činjenice da se ne mesi, nego meša, on je jednostavan za pripremu.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar