Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Riblja čorba»Mediteranska čorba sa školjkama i škampima

Mediteranska čorba sa školjkama i škampima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Mediteranska čorba sa školjkama i škampima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Nije potrebno da idete na Mediteran, jer će on sa ovom čorbom doći kod vas"

Potrebni sastojci

  • škampi - 12 komada, neoljušteni
  • školjke - 250 - 300 g, bele
  • luk - 1 glavica, srednja
  • šargarepa - 1 komad
  • zelene paprike - 1 komad
  • beli luk - 3 čena
  • krompir - 3 komada, srednji
  • paradajz pire - 4 kašike
  • karanfilić - 2 cveta
  • šafran - 1 prstohvat (nekoliko vlasi)
  • kurkuma - 2 prstohvata
  • peršun - 2 kašike, sušen
  • peršun - za posipanje čorbe, svež
  • so - po želji
  • maslinovo ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Luk, šargarepu i papriku sitno iseckajte ili ih sameljite.

Malinovo ulje zagrejte na umerenoj temperatrui i u njemu ropržite/prodinstajte povrće. Na kraju sipajte paradajz pire i neka se sve prži još 2-3 minuta.

2. Za to vreme ogulite krompir i isecite na srednje komade. Dodajte ih ostalom povrću i malo ih propržite, mešajući sve vreme, pa sipajte 1.2 l vruće vode ili bujon od ribe i posolite po želj. Kuvajte 15-18 minuta i sipajte još bujona ili vodu.

3. Dodajte začine, školjke i škampe, ali nemojte ih ljuštiti. Kuvajte još 5 minuta i zatim sklonite sa vatre. Po želji, u tih 5 minuta možete dodati i fidu (2-3 šake).

Čorbu poklopite i neka odstoji tako 20 minuta pre serviranja - tako će morski plodovi otpustiti aromu u bujon.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: