Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Jagnjeća čorba»Tradicionalna jagnjeća čorba sa džigericama

Tradicionalna jagnjeća čorba sa džigericama

Anna NeichevaAnna Neicheva
Početnik
2
Tradicionalna jagnjeća čorba sa džigericama
Fotografije: Rositsa Marinova
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
4
"Ko nije probao čorbu sa džigericama, on ne zna šta je propustio!"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće iznutrice - 500 g (crevca, bela i crna džigerica)
  • stari luk - 1/2 glavice /1 veza mladi/
  • šargarepa - 1 komad
  • pirinač - 2 - 3 supene kašike
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • nana - sveži ili suv
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so
  • biber
  • žumanca - 2 komada
  • kiselo mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Drugačije rečeno jagnjeća čorba od džigerica. Jagnje... Uskrs...a sada je drugo vreme. Tako je, ali jedna topla čorbica uvek dobro dođe. Janjeće iznutrice se i sada mogu naći u prodavnicama. Moje su međutim bile od uskršnjeg jagnjeta, očišćene, skuvane i isečene i posle toga zamrznute.

Kao što sam već napomenula moji sastojci su bili gotovi. Ako su vaši kupljeni, imate malo posla da očistite crevca. Možet ih potopiti 30 minuta u hladnu vodu da malo neutralizujete miris. Treba vam jedan duži drveni štapić, uz pomoć kojeg okrećete svako crevce i perete tekućom vodom. Da biste ih posle lakše isekli možete ih uplesti i tako kuvati. Nemojte bacati bujon. Kad skuvate iznutrice, isecite ih na sitne komade.

Sitno isečeni luk i šargarepu dinstajte u ulju, dodajte iznutrice, alevu papriku i biber. Dodajte bujon (ili toplu vodu), prethodno proceđen, tako da pokrije 3-4 prsta.

Kad čorba provri dodajte pirinač i sitno iseckanu nanu. Kući ne volimo da čorba bude mnogo gusta, zato obično stavljam 2 supene kašike pirinča. Neka vri 20-30 minuta, ili dok pirinač ne bude gotov.

Red je na zapršku. Umutite žumanca sa kiselim mlekom, ja dodajem nekoliko kapljica soka od limuna. Dodajte malo od bujona u žumanca da se izjednači temperatura i onda dodajte zapršku u šerpu. Mešajte, ostavite da provri i skinite sa vatre.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: