Sveži peršun je jedna od najkorisnijih biljaka. Sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, što ga čini prirodnom apotekom. Peršun pročišćava krv, snižava šećer u krvi, poboljšava vid i jača imunitet. Kao začin koristi se u svim vrstama salata, korisnih supa.
Poršunom dekorišemo i hladne sendviče, tanjire sa predjelom, zalogaje za žurke i mnoge druge kulinarske kreacije.
Danas se svež peršun može naći i zimi, ali naučnici upozoravaju da on nema isti bogat sastav vitamina i minerala kao sezonski začin koji se gaji leti. Zato je dobra ideja da uberete i zamrznete peršun u zamrzivaču za zimu. Ovako konzervisan, zeleni začin ne gubi korisne materije i može se bezbedno koristiti. To će takođe mnogo olakšati domaćinima njihov posao.
Kako zamrznuti peršun u zamrzivaču?
Ovde su opcije različite. Najosnovnija opcija je da izaberete zdrav i mlad peršun, koji možete dobro oprati, osušiti i zatim iseći na sitne komade. Podelite ga u male paketiće tako da ga vadite iz zamrzivača svaki put kada kuvate. Ako stavite peršun u zamrzivač u velikim pakovanjima, postaće grudva leda i teško ćete od njega odvojiti male količine koje su vam potrebne za jedno kuvanje.
Međutim, ovaj problem se može rešiti na drugi način. Nakon seckanja peršuna rasporedite ga u kalupe za led. Zamrznite ga na 2 dana, a zatim odvojite dobijene kocke i stavite u kese u zamrzivač. Ovim načinom ponovnog zamrzavanja peršun se neće lepiti i moći ćete da uzmete 1 ili 2 kocke za svako kuvanje.
Zamrznuti peršun može se dodati u supe i mesne čorbe, kao i u jela od povrća. Jela sa peršunum su bezbrojna!
Komentari