U današnje vremesokovi od sirovog voća i povrća trebalo bi da se široko upotrebljavaju u ishrani adolescenata i odraslih. Voćni sokovi ili pak oni od zeleniša nisu hir, već veoma potreban element u zdravoj i racionalnoj ishrani.
Srećom svugde može da se pronađe mnogo raznovrsnog voća i povrća.
Nutritivna vrednost voća sastoji se u tome što je ono, kao i povrće, glavni izvor vitamina C i pre svega karotina, kao i različitih mineralnih materija - gvožđa, fosfora, kalcijuma i dr. Pored toga, ono poseduje prijatne kvalitete ukusa i aromu zbog limunske, jabučne i vinske kiseline i aromatičnih materija.
Sa sokovima u organizmu unose se glavni sastavni delovi sirove biljne hrane. Zahvaljujući ovome voće i posevno voćni sokovi povećavaju apetit i pomažu u varenju.
U dijetalnoj ishrani upotrebljava se dobro sazrelo voće, s obzirom na to da ono slabo iritira želudac. Voće se preporučuje kod svih boleti tako što se uzima sirovo, oguljeno, izrendano u pire, pečeno i u kompotima.
Voćne dijete sa jagodama ili bananama mogu da se kombinuju sa kiselim mlekom. Ove dijete daju mnogo dobre rezultate kod akutnog hepatitisa.
U nekim sokovima sadržana je velika količina materija za štavljenje poput tanina koji se nalazi u soku od drenjina i dr. I ima dezinfekcirajuće i protivupalno delovanje i primenjuje se kao sredstvo kod dijareje.
Mnogi sokovi su bogati fitoncidima - sok od limuna, pomorandži, paradajzima, repi koji pokazuju zaštitno dejstvo protiv infekcija. Sokovi se uzimaju u količini od 750 ml do litar dnevno, podeljeni u 4-5 porcija, koriste se raznovrsni - voćni i od povrća.
Kod bolesti želuca - gastritisa, čira, kolitisa, bolesnici ne podnose celulozu. Zbog toga je prikazan unos soka od limuna, razređenog sa šećernom vodom. Vitamini se dodaju u obliku napitka od šipka, sirovih slatkih sokova od jagode.
Kod bolesti koje nastaju usled visoke temperature - infekcioznih, vitamini iz različitih sokova jačaju snage organizma, deluju antiinfektivno i poboljšavaju apetit bolesnika.
Kod hipertinične bolesti i ateroskleroze je koristan sok od jagoda, jabuka, kajsija, cvekle, šargarepa.
Kod akutnog hepatitsa ili hroničnih oboljenja jetre i žučnih puteva posebno je korisno lečenje voćnim sokovima. Jagode, grožđe, jabuke sa bogatim sadržajem karotina, kalijumskih soli, vitamina C, glukoze, pektina, pokazuju mnogo dobro lekovito delovanje kod takvih oboljenja.
Citrusno voće - pomorandže, limunovi, mandarine su izvor vitamina C, karotina, vitamina B1, B2, P, kalijumskih i kalicijumskih soli, eteričnih ulja i preporučuju se kod svih oboljenja.
Kod tuberkuloze se preporučuje hrana koja sadrži vitamin C - povrće, voće, napitak od šipurka, vitamini iz grupe B.
Sokovi u dijeti bolesnika treba da se uzimaju neposredno nakon njihove pripreme, s obzirom na to da se fermenti i vitamini brzo uništavaju od prisustva kiseonika u vazduhu.
U procesu lečenja različitih bolesti potrebno je da izaberete pravilnu ishranu ili dijetu koja će vam posle pomoći da se izborite sa bolešću.
Komentari