Postoje određene tajne koje će vam pomoći da pogodno rasporedite proizvode u ormariće, frižidere i rafove.
Hranljivi proizvodi se čuvaju u providnim plastičnim kutijama, u staklenim, porcelanskim ili keramičkim teglicama.
Plastične teglice sa šarenim poklopcima će oživeti vašu kuhinju i zahvaljujući gustom zatvaranju dobro će sačuvati proizvode.
Čuvanje začina u kesicama nije najbolja opcija. A za začine se prodaju kompleti kutija i kutija istog dizjna kao za čuvanje drugih proizvoda, tako da postoji harmonija u kuhinji. Gde da ih stavimo? U prodaji su specijalni organizatori za proizvode. Stavite ga na postolje, okačite ga na zid ili ga okačite na raf u ormariću.
Kakao, kafa ili čaj se čuvaju u staklenim teglicama sa poklopcima koji se uvijaju ili u limenim kutijama. Šećer, brašno i drugi proizvodi koji se rasipaju mogu da se čuvaju po istom principu kao žitarice i proizvodi od testa.
Da bi se izbeglo da so i šećer apsorbuju vlagu treba da stavite nekoliko zrna pirinča na dno posude ili slanika u kojima se čuvaju. Jedini zahtev: probajte da ih čuvate na tamnom i suvom mestu.
Proizvodi koje koristite češće od drugih treba da budu stavljeni u prvi red kako bi bilo lakše.
Da se sirće ne bi pokvarilo potrebno je da stavite flašu u vodu, da je kuvate pola sata i da je ostavite da se ohladi u istoj vodi.
Da bi bilo bezbednije možete da stavite sušeni grašak u biljno ulje (1/4 šolje na 1 litar ulja).
Treba da čuvate med u frižideru, u protivnom slučaju smanjiće se broj njegovih korisnih kvaliteta.
Sveža jaja predviđena za jednu nedelju ne drže se u frižideru. Možete da čuvate jaja kako u frižideru, tako i na sobnoj temperaturi. Osim toga, izabrana metoda čuvanja neće značajno uticati na to koliko jaja mogu da se čuvaju. Na sobnoj temperaturi ona se takođe dosta dugo čuvaju.
Tokom leta meso će duže izdržati ako ga pokrijete listovima koprive i uvijete ga u vlažnu krpu.
Pre nego što stavite sirovo meso na hladno, skinite papir ili celofan, stavite ga u keramičku ili emajliranu posudu i odozgo pokrijte papirom ili gazom.
Poželjno je da se hleb čuva u posebnim emajliranim posudama za hleb ili u plastičnim kutijama, u prostoru za hleb u kuhinjskim ormarićima. Izuzetno je važno da ima pristup vazduhu.
Vakumsko pakovanje je odgovarajuće za čuvanje mesa, ribljih proizvoda i morskih plodova koji se brzo kvare.
Meso i kobasice, dimljena mesa treba da stoje u frižideru uvijeni u aluminijumsku foliju ili foliju za hranljive proizvode.
Suština metode čuvanja je da se stvori bezvazdušna sredina u kojoj ne postoje uslovi za tok procesa truljenja.
Neočišćena riba može da se čuva u domaćem frižideru ne duže od 2-3 dana, isecnala - 5-7 dana. Nemojte ispirati ribu pre čuvanja.
Zamrznuta riba i gotov filet zamrznute ribe se čuvaju u zamrzivaču u pakovanju.
Kako bi se sačuvala baktericidna svojstva svežeg mleka, ono se hladi.
A da bi mleko moglo da se čuva nekoliko dana, ono treba da se skuva - da se prokuva 1 put. Ponovno prokuvavanje ubija korist svežeg mleka - samo ga zagrevajte.
Konzervisana hrana treba da se čuva u ormariću, nemojte je čuvati u frižideru. Hleb treba da se čuva u frižideru tako da se po njemu ne bi formirala buđ.
Jela sa pečurkama se konzumiraju onog dana kada se pripreme. Ali ako ima mnogo pečuraka i neke od njih ostanu, možete da ih stavite u frižideru, ali čuvajte ne duže od 24-30 sati. Pre ponovnog serviranja kuvanih pečuraka bolje bi bilo da se proprže.
U frižideru pomorandže se čuvaju jedan mesec. Po principu sve voće dosta uspešno i bezopasno se čuva u frižideru. Stavite ih u fioke, prethodno obložene papirnim ubrusima.
Beli luk takođe treba da se čuva u frižideru da ne bi gubio vlagu, da se ne bi smežurao i proklijao.
Paradajzi ne treba da se čuvaju u frižideru, postoji visoka vlažnost i mogu da istrule.
Korenaste kulture po pravilu ne iziskuju niske temperature i mogu da se čuvaju u tamnim kutijama čije dno pokrijte papirnim ubrusima.
Komentari