Bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrži zečije meso?

Šta sadrži zečije meso?

Šta sadrži zečije meso?

Postoji mnogo vrsta mesa na tržištu - pileće, svinjsko, teleće, ćureće, zečije i dr. Danas ćemo posebno govoriti o zečijem mesu i o tome šta ono sadrži u sebi i da li je korisno za naš organizam. Uzgajanje zečeva je veoma stara tradicija u stočarstvu. Međutim, nije retko da se zečevi uzgajaju i u vilama i domaćinstvima. Ono poseduje dobra hranljiva svojstva. U današnje vreme se retko jede za razliku od starijih vremena. Zečije meso je nezasluženo malo zaboravljeno, zato što ima mnogo korisnih kvaliteta. Naravno, ima i svoje loše kvalitete, ali njih je mnogo manje od korisnih. Međutim, pre nego što odlučite da ga jedete treba da znate šta ono sadrži, koje korisne kvalitete ima i koliko njega treba da se konzumira.

Sastav zečijeg mesa

Zečije meso je jedno od najukusnijih i zdravih mesa. U njemu nema nikakvih masti. Sadrži veliku količinu proteina koje telo brzo i lako usvaja. Protein je koristan za izgradnju tela i za njegovo dobro funkcionisanje.

Meso zeca je bogato nezasićenim masnim kiselinama, takođe sadrži sve vitamine iz gruše B, vitamin A, c, E i PP. U njemu su sadržani i mikroelementi poput natrijuma, hlora, sumpora, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i kalijuma koji su izuzetno korisni. Takođe, zečije meso je siromašno kalorijama i tačnije u 100 g mesa sadržano je 150 kilokalorija.

Korisna svojstva zečijeg mesa

Formiranje mišića u organizmu odvija se pomoću proteina koji se nabavlja putem hrane. Eto zašto zečije meso igra ulogu pomoćnika u ovom procesu, zato što kao što smo rekli, u njemu je sadržana velika količina proteina. Od proteina koji se nalazi u zečetini, samo 10% telo ne apsorbuje, sve ostalo odlazi u naš organizam i pomaže nejgovom pravilnom rastu.

Zec je odgovarajuć za ljude koji drže do svoje figure, zato što u njemu nisu sadržane masnoće i održava normalnu telesnu težinu. U zecu nisu sadržani teški metali. Ljudi koje se oporavljaju od operacija ili imaju gastrointestinalne probleme, dobro bi bilo da jedu zečije meso. Zato što ono ne uzrokuje gasove i lako ga organizam vari. Kada jedna žena rodi za prve mesece hranjenja deteta i za kvalitet majčinog mleka lekari preporučuju porodiljama da jedu zečije meso, zato što sadrži mnogo vitamina i mikroelemenata, ali ne dovodi do naduvenosti creva i kolika. Zečije meso je bezopasno za konzumaciju, zato što se od njega ne stvaraju alergije. Takođe, zec smanjuje nivoe šećera u krvi. Zbog toga je odgovarajuć za ljude koji pate od dijabetesa. Začetina značajno poboljšava metabolizam, zato što sadrži veliku količinu vitamina B. Takođe, pomaže dobrom radu nervnog sistema.

Štetna svojstva zečetine

Kao što smo u početku rekli, osim koristi, ima i svoje štete, a one su:

- Kod gihta ne sme da se konzumira više od 150 grama zečetine na dan, zato što uzrokuje pogošravanje bolesti;

- Prerađeno zečije meso sadrži cijanovodoničnu kiselinu koja se formira za vreme kuvanja u mišićnom tkivu mesa. Ova kiselina je štetna za mnoge bolesti, od kojih su neke psorijaza i artritis;

- Kada kupujete zečetinu, treba da je kupujete od proizvođača koji sami uzgajaju životinje, daleko od zagađenih područja. Takvo meso je mnogo korisnije od mesa u prodavnici čije poreklo nije jasno i u njemu nisu sadržane nikakve štetne materija;

- U bolnicama kada se kuva za ljude koji se oporavljaju od operacija i generalno za bolničnu ishranu, prilikom kuvanja zeca voda treba da se promeni nekoliko puta.

Kada ste se upoznali sa zečetinom, preporučujemo da probate neke od ovih ukusnih recepata sa zečetinom:

- zečija supa;

- zečetina sa krompirom;

- punjeni zec u rerni;

- zec sa pirinčem;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji