Potrebna su vam samo dva sastojka /lešnici - 210 g i šećer - 210 g/ da biste napravili hrskave karamelizovane lešnike! Ovaj recept za ukusnu pralinu od lešnika je toliko jednostavan za pripremanje!
Ovi ušećereni lešnici su mnogo jednostavni za pravljenje, ali su i izuzetno ukusni. Ideja je da se koriste iseckani komadiči karamelizovanih lešnika sa ganašom u tortama. Bombone sa lešnikom su neverovatne po ukusu.
Kako da napravimo karamelizovane lešnike?
Prvo prepečemo lešnike. Stavljamo ih u tiganj i prepečemo ih na srednjoj vatri. Mešamo ih gotovo na svakih 15 sekundi da ne bi zagoreli. Lako mogu da izgore! Njihovo pečenje ne oduzima mnogo vremena, potrebno su samo 3-4 minute. Kada dobiju zlatkastu boju i kada se oseti njihova aroma, skidamo lešnike sa ringle i ostavljamo tiganj sa strane (ako koristite sirove orašaste plodove, oduzeće više vremena da biste ih prepekli).
Nakon toga karamelizujete šećer. Stavljamo šećer u veliki tiganj na srednju vatru. Ne mešamo, nego vrtimo tiganj i tako se šećer ravnomerno topi. Ako mešamo, šećer će se kristalizovati (ako primetite šećerne kristale koji su se formirali po krajevima tiganja, možete da ih namažete četkom za kolače, umočenom u hladnu vodu kako biste izbegli kristalizaciju).
Nakon toga dodajte lešnike i skinite tiganj sa ringle. Gledajte da svi lešnici budu pokriveni karamelizovanim šećerom. Stavljamo karamelizovane lešnike na pergamentni papir i izravnavamo špatulom. Na kraju seckamo na sitne komade. Neka Vam je ukusno!
Komentari