Kiselo mleko je jedan od mnogih razloga za bugarski ponos, jer se vekovima pravi u Bugarskoj. Ukus mu je blago kiselkast. Dobija se kao rezultat fermentacije mlečne kiseline. Generalno kiselo mleko se pravi u svim zemljama Balkanskog poluostrva, ali i u mnogim drugim zemljama širom sveta, jer ima veoma dobar ukus, dijetalna i lekovita svojstva.
Postoje dva glavna mikroorganizma koji ulaze u fermentaciju mleka - Lactobacillus i Streptococcus thermophilus (Streptococcus thermophilus). Ako kiselo mleko odstoji nekoliko dana na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, ukiseli jer se fermentacija nastavlja i ukus mu postaje izuzetno neprijatan i kiseo.
Sastav i nutritivna svojstva kiselog mleka
Hemijski sastav mleka i sve promene koje nastaju pod uticajem bakterija mlečne kiseline igraju ulogu u određivanju njegove nutritivne vrednosti. Po svom sastavu kiselo mleko je slično svežem mleku.
To je zbog uticaja dve bakterije uključene u proces fermentacije mleka. Ali u mnogo čemu se razlikuje po sastavu od svežeg mleka. Nutritivnu vrednost kiselog mleka određuju hranljive materije koje ono sadrži i da li ih telo može apsorbovati.
Kiselo mleko ima veće nutritivne vrednosti od svežeg mleka. Sadržaj mlečnog šećera u jogurtu je smanjen na 20-30%. Preostali šećer je sredstvo za dobijanje energije.
Kiselo mleko je bogato kalcijumom. Kalcijum održava naše srce zdravim. Takođe pomaže pravilnom funkcionisanju nervnog sistema.
Kiselo mleko takođe sadrži:
- kalorije - 52;
- masti - 2 g;
- holesterol - 1 g;
- ugljeni hidrati - 5 g;
- šećer - 5 g;
- proteini - 4 g;
Koristi od kiselog mleka
- Pomaže normalnoj funkciji imunog sistema;
- Poboljšava jačinu kostiju;
- Lako se apsorbuje u telu;
- Sadrži dobre bakterije - probiotike;
- Pomaže u borbi protiv visokog krvnog pritiska;
- Sadrži veliku količinu vitamina;
- Ima koristi za kožu;
- Smanjuje simptome izazvane alergijama;
- Štiti i smanjuje rizik od prehlade;
- Pomaže boljem zdravlju creva;
- Pomaže u izbeljivanju zuba;
- Sadrži sastojke koji pomažu u borbi protiv raka;
- Učestvuje u izgradnji mišića i sadrži neophodne proteine;
- Pomaže u borbi protiv viška kilograma;
Pored svega navedenog, kiselo mleko sadrži kalijum - 155 mg, kalcijum - 121 mg, magnezijum - 12 mg, bakar - 0,01 mg, natrijum - 46 mg, selen - 2,20 mg, fluorid - 12 mg. , fosfor - 95 mg, cink - 0,59 mg. Vitamini sadržani u mleku su: Vitamin A-99IU, vitamin. B1- 0,03 mg, vit. B2- 0,14 mg, vit. B3- 0,08 mg, vit. B4- 15,20 mg, vit. B5- 0,49 mg, vit. B6- 0,03 mg, vit. B12- 0,37 mg, vit. C-0,08 mg, vit. D- 2 IU, vit. E- 0,06 mg, vit. K1- 0,20 mcg.
Jedite nešto ukusno sa kiselim mlekom. Naši predlozi su:
Komentari