Bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrži kiselo mleko?

Šta sadrži kiselo mleko?

Šta sadrži kiselo mleko?

Kiselo mleko je jedan od mnogih razloga za bugarski ponos, jer se vekovima pravi u Bugarskoj. Ukus mu je blago kiselkast. Dobija se kao rezultat fermentacije mlečne kiseline. Generalno kiselo mleko se pravi u svim zemljama Balkanskog poluostrva, ali i u mnogim drugim zemljama širom sveta, jer ima veoma dobar ukus, dijetalna i lekovita svojstva.

Postoje dva glavna mikroorganizma koji ulaze u fermentaciju mleka - Lactobacillus i Streptococcus thermophilus (Streptococcus thermophilus). Ako kiselo mleko odstoji nekoliko dana na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, ukiseli jer se fermentacija nastavlja i ukus mu postaje izuzetno neprijatan i kiseo.

Sastav i nutritivna svojstva kiselog mleka

Hemijski sastav mleka i sve promene koje nastaju pod uticajem bakterija mlečne kiseline igraju ulogu u određivanju njegove nutritivne vrednosti. Po svom sastavu kiselo mleko je slično svežem mleku.

To je zbog uticaja dve bakterije uključene u proces fermentacije mleka. Ali u mnogo čemu se razlikuje po sastavu od svežeg mleka. Nutritivnu vrednost kiselog mleka određuju hranljive materije koje ono sadrži i da li ih telo može apsorbovati.

Kiselo mleko ima veće nutritivne vrednosti od svežeg mleka. Sadržaj mlečnog šećera u jogurtu je smanjen na 20-30%. Preostali šećer je sredstvo za dobijanje energije.

Kiselo mleko je bogato kalcijumom. Kalcijum održava naše srce zdravim. Takođe pomaže pravilnom funkcionisanju nervnog sistema.

Kiselo mleko takođe sadrži:

- kalorije - 52;

- masti - 2 g;

- holesterol - 1 g;

- ugljeni hidrati - 5 g;

- šećer - 5 g;

- proteini - 4 g;

Koristi od kiselog mleka

- Pomaže normalnoj funkciji imunog sistema;

- Poboljšava jačinu kostiju;

- Lako se apsorbuje u telu;

- Sadrži dobre bakterije - probiotike;

- Pomaže u borbi protiv visokog krvnog pritiska;

- Sadrži veliku količinu vitamina;

- Ima koristi za kožu;

- Smanjuje simptome izazvane alergijama;

- Štiti i smanjuje rizik od prehlade;

- Pomaže boljem zdravlju creva;

- Pomaže u izbeljivanju zuba;

- Sadrži sastojke koji pomažu u borbi protiv raka;

- Učestvuje u izgradnji mišića i sadrži neophodne proteine;

- Pomaže u borbi protiv viška kilograma;

Pored svega navedenog, kiselo mleko sadrži kalijum - 155 mg, kalcijum - 121 mg, magnezijum - 12 mg, bakar - 0,01 mg, natrijum - 46 mg, selen - 2,20 mg, fluorid - 12 mg. , fosfor - 95 mg, cink - 0,59 mg. Vitamini sadržani u mleku su: Vitamin A-99IU, vitamin. B1- 0,03 mg, vit. B2- 0,14 mg, vit. B3- 0,08 mg, vit. B4- 15,20 mg, vit. B5- 0,49 mg, vit. B6- 0,03 mg, vit. B12- 0,37 mg, vit. C-0,08 mg, vit. D- 2 IU, vit. E- 0,06 mg, vit. K1- 0,20 mcg.

Jedite nešto ukusno sa kiselim mlekom. Naši predlozi su:

- grickalice sa kiselim mlekom;

- kolač sa kiselim mlekom;

- kremovi sa kiselim mlekom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni