Bonapeti.rs»Saveti»Da li heljda sadrži gluten?

Da li heljda sadrži gluten?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4515951
Da li heljda sadrži gluten?

Heljda ne sadrži gluten. Jela od heljde su dijetalna i zdrava. Heljda se još naziva i bukovo žito, ovaj naziv potiče od sličnosti malih trouglastih semena sa većim bukovim semenom i činjenice da se brašno od heljde istorijski koristilo kao zamena za pšenicu. Heljda ne sadrži gluten.

Heljda je cvetna biljka tipa rabarbare i kiseljaka. Vekovima je heljda bila važna kultura na mestima gde je vegetacioni period bio prekratak za uzgoj pšenice, kao što su Tibet, severna Kina, Koreja, Japan i istočna Evropa. Heljda se takođe često koristi u Francuskoj za pravljenje začinjenih palačinki, poznatih kao galettes. Heljda se takođe može koristiti za pravljenje čaja, piva i viskija. Ona je prilično univerzalan sastojak!

Heljda je bogat izvor proteina, dijetetskih vlakana, vitamina B i nekoliko minerala u ishrani, uključujući niacin, magnezijum, mangan i fosfor.

Pošto heljda ne sadrži gluten, pogodna je za recepte bez glutena.

Može biti važan deo ishrane za svakoga ko ima poremećaj povezan sa glutenom, celijakiju, osetljivost na gluten koji nije celijakija, alergije na pšenicu i herpetiformni dermatitis.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji