bonapeti.rs»Saveti»Kako se čiste šljive?

Kako se čiste šljive?

Valentina StoyanovaValentina Stoyanova
Početnik
1241
Kako se čiste šljive?

Priprema šljiva za konzerviranje, zamrzavanje ili kuvanje uvek traje duže nego što se to u prvi mah očekuje! Uklanjanje koštica svakog voća jedne po jedne obično je dosadan zadatak.

Kada radite sa više od nekoliko kilograma, dobro je znati tehnike za brže čišćenje koštica šljive.

Plave šljive

Dobro operite voće i stavite ga u duboku posudu dovoljno veliku da sve šljive stanu. Uzmite posudu za koštice i drugu veliku posudu za očišćene šljive. Biće vam potrebna tanka drvena drška ili nešto slično, a ideja će biti da iz ploda izgurate košticu. Uzmite šljivu u ruku i pritisnite drvenu dršku u udubljenje drške, provlačeći je celom dužinom ploda. Svaki put koštica mora izaći na drugu stranu i imate očišćeno voće, spremno za sledeći korak obrade.

Sitnije vrste šljiva

Biće vam potrebna: duboka posuda za voće, posuda za koštice, posuda za očišćene šljive i mali nož, radi sigurnosti ne morate seći u rukama, već na dasci. Ovde ćete morati da isečete šljive po širini ili dužini, podeliti ih na dve polovine i ručno odvojiti svaku košticu. Ako ih je teško ukloniti, prerežite voće na četiri i uklonite košticu. Prva verzija, sa tankom drškom, možda ovde nije prikladna i zgnječićete voće umesto da ga bude u komadima.

Jednom očišćene, šljive mogu da se koriste za:

- pire;

- kompote od šljiva;

- pite sa šljivama;

- smuti sa šljivama;

- džem od šljiva;

- slatko od šljiva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji