Postoji mnogo prijatnih i aromatičnih alkoholnih pića koja se mogu pripremiti kod kuće. Šljivovica je jedno od tih pića. Ovo je prilično jak alkohol - od 40 do 50 stepeni ili procenata alkohola. Najpopularnija je na Balkanu.
Ukoliko imate šljive sa niskim sadržajem šećera potrebno je prilagoditi tehnologiju za pripremanje šljivovice. U principu, za pripremu rakije potrebne su samo šljive i voda, ali ako je voće kiselo po ukusu, onda će se morati dodati šećer. Ipak, sa šećerom je najbolje ne preterivati.
Dakle, u optimalnim razmerama će vam trebati:
- 10-11 kg zrelih plodova šljive;
- 9 litara prečišćene vode;
- Količina šećera se određuje od oka i zavisi od slatkoće voća;
- na 10 kg šećera dodaje se 120 g živog kvasca;
- Trebaće vam i posuda za fermentaciju.
Šljivovicu pripremaju skoro svi stanovnici Balkana. Proizvode je ne samo za ličnu potrošnju, već i za turiste, koji je kupuju.
Ovo jako alkoholno piće (koje se konzumira u umerenim količinama) se čak koristi i kao sredstvo za borbu protiv mnogih bolesti. Ljudi na Balkanu su dobro upoznati sa svim tajnama destilacije rakije.
Pravo piće ima karakterističnu zlatnu boju. Ovu nijansu dobija zbog produženog sazrevanja u hrastovim buradima. Dakle, ako je šljivovica providne boje, kvalitet pića je pod znakom pitanja.
Inače, šljivovica kupljena u radnji možda nema boju. Ovaj alkohol se veoma lako pije, iako je veoma jak. Ne stvara osećaj pečenja u ustima i grlu i čak je i mamurluk od nje prilično lagan. Međutim, treba je konzumirati u razumnim količinama.
Komentari