Za ljude koji su izabrali veganski način života, sojino kiselo mleko se pretvorilo u osnovni proizvod u kuhinji. Ali definitivno ća vam izaći skupo ako kupite sojino kiselo mleko u prehrambenoj prodavnici. Odatle dolazi i potreba domaće varijante za sojino kiselo mleko.
Možete da uživate u domaćem sojinom kiselom mleku samostalno, pomešanim sa voćem ili u smutijima za dodatno povećanje proteina.
Ili ga napravite kao mlečni desert sa dodatim voćem i vašim omiljenim keksićima. Svaka porcija je moćan izvor kalcijuma i proteina.
Kako se pravi sojino kiselo mleko?
Potrebni sastojci:
- Organsko sojino mleko - 950 ml
- Probiotik u prahu - 1.2 pakovanja
Način pripreme:
Sipajte organsko sojino mleko u šerpu. Zagrejte mleko na ringli na nekoliko minuta, nakon čega ga ostavite da se ohladi do 40°С. Dodajte probiotik u prahu. Rasporedite ga u staklene tegle.
Stavite ih u običnu rernu uvijene u ćebe (prethodno zagrejana do 40-45°С i zatim isključena) i ostavite svetlost rerne uključenu na jednu noć.
Takođe, možete da ga stavite u instant šerpu i da ga ostavite na jednu noć (10-12 sati). Važan detalj jeste da mu je potrebna topla sredina kako bi se fermentisalo. Ohladite kada se fermentacija završi.
Sa takvim sojinim kiselim mlekom možete napraviti različite deserte kao što su:
- mlečna pita;
- mlečni krem;
- sutlijaš.
Komentari