bonapeti.rs»Saveti»Koliko traje fermentacija drugo vino?

Koliko traje fermentacija drugo vino?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
1475
Koliko traje fermentacija drugo vino?

Vino je klasičan napitak poznat od davnina. Najranija proizvodnja vina počinje u Kini, Gruziji, Jermeniji i Iranu. Kasnije se širi u Drevnu Grčku i Drevni Rim.

Vino se visoko poštuje zbog svog mirisa i arome. Ono ima značajnu simboliku u religiji i istoriji.

Danas postojina hiljade marki vina koje se proizvode po celom svetu. Proces proizvodnje vina prolazi kroz najvažniju i obaveznu fazu fermentacije. To je metoda energetske proizvodnje u ćeliji u kojoj nema kiseonika. To može da se ostvari na različit način;

- U drvenim bačvama;

- U metalnim kadusima;

- U kontrolisanim temperaturnim uslovima;

- U prirodnim temperaturnim uslovima.

Postoi takozvana fermentacija prvog i drugog vina. Kod prvog vina proces se naziva burna fermentacija. Ona traje otprilike 5-6 dana.

Nakon toga nastupa faza fermentacije drugog vina. To je vino koje se dobija nakon što se ocedi samotok, što nastupa nakon prve fermentacije. Za ovaj proces je karakteristično to što se dodaje još šećera u vodu u komine.

Ova fermentacija se naziva još tiha fermentacija. Ona traje od 2-3 nedelje. Kroz nju se odvijaju fizičko-hemijski procesi nakon kojih se vino izbistrava i svrstava u mlado vino.

Takođe, za vreme tihe fermentacije ostala količina šećera se dodatno razgrađuje. Na ovaj način se dobija drugo vino koje je slabije i razređenije od prvog.

Međutim, neki ljudi viš vole da piju drugo vino, s obzirom na to da ono ima znatno laganiji ukus. Osim toga, njegovi kvaliteti ukusa daleko ne odstupaju od onih kod prvog koje je proizvedeno od soka od grožđa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji