Svi smo bili u gostima, gde su nam servirali ukusnu i mekanu pitu sa sirom, čije se kore nisu spljeskale nakon vađenja pite iz rerne. I tada se čudimo kako naša pita, koja je za vreme pečenja bila ista, nakon toga spada i slepi se, a ova pita je ostala podignuta?
Tajna podignute pite je zapravo u procesu njenog hlađenja. Odmah nakon vađenja pečene pite iz rerne, treba da je veoma pažljivo okrenete preko čaša ili činijica.
Samo okretanje ne iziskuje ko zna kakvu pripremu, ali pre nego što počnete da pravite pitu, treba da se pobrinete o tome da se pri dnu ne zalepi za posudu, da se ne dobije takozvana viseća pita.
Pre nego što namažete dno tave u kojoj ćete peći vašu pitu sa sirom i jajima, stavite malo vode, koja će sprečiti masnoću da se razlije i omogućiti da se kore pite ne zalepe za posudu.
Topla pita se okreće zajedno sa posudom, tako da se ivice tepsije oslanjaju na nekoliko kupa, tegli ili činija. Pita treba da ostane u tom položaju oko 30 minuta.
Komentari