Pečurke su izuzetno osetljive po pitanju temperature. Brzo se kvare, a svi znamo koliko su opasne pokvarene pečurke. Da biste ih sačuvali duže vreme, možete da ih zamrznete u zamrzivaču. Sveže pečurke ne mogu da se stave direktno u zamrzivač.
Prvo treba dobro da ih očistite, tako što ih za taj cilj potopite u vodu u kojoj se nalazi nekoliko supenih kašika brašna. Istrljajte pečurke ovom kašicom, nakon čega ih dobro operite vodom. Zatim ih posušite i veće pečurke isecite. Stavite ih u zamrzivač na pola sata da se zamrznu, nakon toga ih izvadite i stavite ih u kese koje su odgovarajuće za zamrzivač.
Blanširanje je drugi način čuvanja pečurki. Ukoliko ne planirate da držite pečurke u zamrzivaču duže od tri meseca, najbolje je da ne koristite ovu metodu, zato što postaju žilave. Ukoliko želite da ih blanširate, naprskajte ih vodom, pomešanom sa limunovim sokom i stavite ih u ključalu vodu na 3-5 minuta.
Ohladite ih i stavite u zamrzivač. Druga opcija je da se očišćene i osušene pečurke proprže na malo maslaca. Nakon toga ih ohladite i stavite ih u hermetičke posude u zamrzivač. Pravilno zamrznute pečurke mogu da izdrže do 10 meseci, ali imajte u vidu da njihovi kvaliteti ukusa mogu da se pogoršaju.
Predlažemo vam nekoliko sjajnih recepata sa pečurkama: pirinač sa pečurkama, marinirane pečurke i punjene pečurke.