Čuvajte vaše bilje i začine na hladnom i suvom mestu. Idealna temperatura je ona koja ostaje relativno konstantna, u proseku oko 21 ° C.
Skladištenje začina treba da bude dalje od bilo kakvih direktnih izvora toplote. Dobro mesto za čuvanje u mraku i dalje od toplote održaće vaše začine suvim.
Budite pažljivi kada dodajete začine u jela.
Primamljivo je sipati začine iznad lonca i to se svakako radi s vremena na vreme, ali nažalost to može uticati na kvalitet začina tokom vremena.
Kada držite začine otvorene iznad šporeta, izlažete ih toploti i pari koja se diže iz vašeg jela, a to može izazvati kondenzaciju unutar posuda za začine.
Začine je bolje sipati na dlan ili na kašiku i dalje od šporeta. Tek onda ih dodajte u svoje jelo.
U čemu da čuvate svoje začine?
Neki ljudi više vole tegle od stakla ili ćilibara sa hermetičkim poklopcima. Drugi više vole da koriste male staklene tegle sa hermetički zatvorenim poklopcima, koje se lako mogu čuvati u fioci ili ormariću.
Neki ljudi jednostavno čuvaju sušene začine u kesama koje se mogu zatvoriti. Ako niste sigurni koliko dugo ste držali bilje i začine u ormaru, uradite brzi test arome.
Ako ne osećate aromu, vreme je da ih bacite. Kupujte samo količinu za koju mislite da možete brzo da potrošite, jer je 6 meseci prilično dobar vremenski okvir za čuvanje bilja i začina.
Na ovaj način ćete uvek imati pri ruci piskavicu za ukusnu čorbu od pasulja ili mirisni čubar za omiljene pržene ćuftice.
Komentari