Bonapeti.rs»Saveti»Kako i koliko dugo se peče patlidžan?

Kako i koliko dugo se peče patlidžan?

G. ValchevaG. Valcheva
Početnik
12

Dobar za zdravlje i povrće koje će vas zasititi, pečeni patlidžan je idealan dodatak večeri bogatoj hranljivim sastojcima.

Da biste ga ispekli u rerni, zagrejte je na 220 stepeni, premažite ili pospite isečeni patlidžane maslinovim uljem i stavite ga u jednom sloju u pleh za pečenje.

Pecite patlidžan dok ne omekša, oko 18 do 20 minuta. Imajte na umu da vreme pečenja zavisi od veličine patlidžana – većim je potrebno duže da se ispeku. Najbolji pokazatelj da je spreman je kada omekša i koža počne da se odvaja.

Ne morate ga prethodno soliti ako ga pečete na roštilju ili ga pripremate na pari, jer soljenje neće imati efekta. A kada solite patlidžane za prženje, potrebno je da stavite veliku količinu soli da biste to osetili.

Patlidžan nije potrebno ljuštiti pre pečenja. Njegova koža je savršeno jestiva, samo imajte na umu da veći patlidžani mogu imati malo žilaviju koru. Ako patlidžan pečete ceo u rerni ili na roštilju, ostavite ga da se ohladi nakon pečenja i odvojite mesnati deo. U takvim slučajevima dobro je peći ga izbušenog viljuškom. Ispod možete staviti papir za pečenje jer se tokom pečenja oslobađa tečnost.

Za razliku od mnogih drugih vrsta povrća, patlidžan ostaje jestiv i nakon dugog kuvanja. Nedovoljno kuvani patlidžan može biti težak za žvakanje, dok je prekuvani patlidžan veoma mekan, ali je i dalje jestiv. Pazite da ga ne kuvate u aluminijumskoj posudi jer će patlidžan promeniti boju.

Pogledajte i naše predloge za:

- prženi patlidžan;

- punjeni patlidžan;

- musaka sa patlidžanom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni