Bonapeti.rs»Saveti»Šta je lazanja?

Šta je lazanja?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
45165
Šta je lazanja?

Lazanja je dugačka, ravna, široka testenina, koja se priprema tako što se slaže u pleh za pečenje, kako bi se napravila neka vrsta pite sa testeninom sa širokim asortimanom sastojaka.

Mogu uključivati meso, sir i paradajz sos. Vrste kora za lazanju, koje se nude na tržištu često su sa različitim ukusima, uključujući spanać, integralnu pšenicu i običnu pšenicu, a zauzvrat je pravljenje lazanje prilično lako.

Generalno, kore za lazanju su potpuno ravne. Najbolje kore za lazanje prave se od durum pšenice, koja može da izdrži duže kuvanje i ostane relativno čvrsta i elastična čak i nakon kuvanja i pečenja.

Neki kuvari više vole da koriste specijalne kore za lazanju koje se ne kuvaju, a koje se slažu u pleh za lazanju bez prethodnog kuvanja. Vlaga u lazanji i toplota rerne skuvaju ove kore tako da budu gotove sa ostatkom lazanje.

Često se pri sastavljanju lazanja koristi mešavina, koja uključuje sir rikotu pomešan sa povrćem.

Postoje mnogi recepti za lazanju, koji se koriste širom sveta, jer se ovo italijansko jelo dopalo mnogim nacijama. Svi ovi recepti podrazumevaju naizmenično ređanje slojeva kora za lazanju sa različitim sosevima, sirevima i drugim sastojcima – red smese sira i povrća, red lazanja, zatim red smese sira i povrća, još jedan red lazanja, opet smese sira i povrće, završavajući redom kora i na kraju sve preliveno odgovarajućim sosom - bešamelom ili paradajz sosom, a u većini slučajeva i jednim i drugim.

Smesa za lazanju takođe može da sadrži spanać, patlidžan, paradajz sos, meso i sireve kao što su mocarela, rikota i parmezan.

Mnogi kuvari prave sopstvene specijalitete od lazanja, a ovo jelo se često pojavljuje na velikim porodičnim večerama, jer je zgodno za pripremu za više ljudi.

Među najpopularnijim receptima su:

- lazanja Bolonjeze;

- lazanja sa pečurkama;

- lazanja bez mesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni