Beli luk je povrće poznato prvenstveno po širokoj upotrebi u kulinarskom svetu. Pored svojih kvaliteta što se tiče ukusa, beli luk ima i niz zdravstvenih koristi. Najvažniji deo povrća su lukovice.
One sadrže eterično ulje, saponine, fitosterole, polisaharide i vitamine grupe A i B. Uz pomoć ovog vrednog sastava, beli luk može blagotvorno da utiče na različite simptome.
Kako beli luk utiče na pritisak i holesterol?
Beli luk ima svojstvo da snižava pritisak i čak se uzima kao efikasna zamena za lekove za hipertenziju.
Za tu svrhu neophodna je potrošnja 8-10 čenova ovog povrća dnevno. Da bi imali dejstvo, moraju se izgnječiti i preliti vrelom vodom. Zatim se uzimaju u obliku kapi pre obroka, oko 3 puta dnevno.
Da biste pozitivno uticali na krvni pritisak, trebalo bi da nastavite sa konzumacijom najmanje 2-3 dana.
Još jedno korisno svojstvo povrća je da smanjuje nivo lošeg holesterola poznatog kao LDL. Takođe uspešno povećava nivoe dobrog HDL holesterola.
Prema istraživanjima, ako se beli luk uzima u obliku dijetetskog suplementa, može da smanji nivo holesterola do 8 procenata.
U tu svrhu preporučuje se da se povrće konzumira sirovo. Beli luk se uzima kao prirodna zamena za lekove za snižavanje holesterola.
A da biste svakodnevno osetili pozitivan uticaj konzumiranja belog luka, redovno jedite poslastice kao što su:
- škembe čorba sa belim lukom;
Komentari