Netolerancija ili intolerancija na gluten je stanje u kojem se striktno izbegava unos glutena. Osobe koje su u takvom zdravstvenom stanju treba posebno da vode računa o svojim navikama u ishrani.
Prihvaćeno je da žitarice sadrže gluten u svom sastavu. Ovo se odnosi i na speltu, kao i na proizvode sa njenim učešćem. U tom smislu, može se pretpostaviti da se brašno od spelte ne preporučuje u slučaju intolerancije na gluten.
Međutim, evo šta treba da znate o spelti:
Spelta sadrži gluten, ali u višestruko manjim količinama od sadržaja u drugim žitaricama. Pored toga, zrno sadrži gliadin, koji je netoksičan protein za ljude koji pate od netolerancije na gluten.
Pored toga, spelta ima izuzetno koristan sastav. Sadrži značajne količine minerala i vitamina koji je čine važnom stavkom u jelovniku za ljude na dijeti bez glutena.
Iako zrno sadrži gluten, ovu činjenicu nadoknađuju njegovi vredni sastavni kvaliteti, koji snabdevaju telo vlaknima, korisnim mineralima i vitaminima.
Zato se ispostavlja da je brašno od spelte kompromisna opcija sa svojim niskim nivoom glutena, koji može da diverzifikuje jelovnik bezglutenske dijete i istovremeno donese značajne prednosti za osobe sa netolerancijom na gluten.
Sa mešavinom brašna od spelte i brašna bez glutena, možete pripremiti:
- kolači sa speltom;
Komentari