Bonapeti.rs»Saveti»Da li se avokado može zamrzavati?

Da li se avokado može zamrzavati?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
45165
Da li se avokado može zamrzavati?

Avokado je ukusno i popularno voće koje je bogato zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Kada je avokado u sezoni ili na rasprodaji na pijaci, primamljivo je napraviti zalihe. Međutim, zreli plodovi se brzo pokvare, postanu smeđi i kašasti. Da biste očuvali zreli avokado duže vreme, možete pokušati da ga zamrznete. Međutim, zamrzavanje ima neke negativne efekte na kvalitet voća.

Zamrzavanje avokada uništava njegovu karakterističnu glatku i kremastu teksturu. Nakon odmrzavanja, avokado postaje ljigav, vodenast i kašast. Ako ne želite da ga jedete samostalno, možete ukloniti neprijatnu teksturu tako što ćete ga umešati u svoj smuti ili napraviti pire da napravite gvakamole od njega ili dresing za salatu.

Avokado postaje braon kada je izložen kiseoniku u vazduhu. Pre zamrzavanja, ovo voće se često pasira ili seče na polovine ili komade. Odmrznuti avokado može brzo da dobije smeđu boju, tako da su pravilne metode pripreme i skladištenja od suštinskog značaja.

Da biste smanjili promenu boje, možete premazati avokado pre zamrzavanja malom količinom soka od limuna ili sirćetom. Trgovci kada zamrzavaju avokado obično dodaju askorbinsku ili limunsku kiselinu. Ako koristite sirće ili sok od limuna da sprečite promenu boje u braon, oni mogu malo promeniti ukus voća. Međutim, ovi ukusi neće biti tako jaki ako umešate avokado u svoj gvakamole.

Važno je ostaviti što manje vazduha da dodiruje voće kako bi se sprečila promena boje u braon i sušenje u zamrzivaču. Takođe morate biti sigurni da ste potpuno zatvorili voće. Nepravilno zatvaranje može izazvati sušenje u zamrzivaču, što može dovesti do promene boje i kvaliteta samog voća.

Označite i stavite datum na zamrznuti avokado ako želite, a zatim zamrznite i čuvajte do 6 meseci u zamrzivaču.

Sadržaj hranljivih materija u avokadu

Avokado je bogat hranljivim materijama, uključujući zdrave masti i vlakna, kao i bakar, kalijum, folnu kiselinu, niacin i vitamine B6, C, E i K.

Samo zamrzavanje ne utiče značajno na sadržaj kalorija, vlakana ili minerala u hrani, ali može smanjiti njihov nivo. Nijedno istraživanje nije analiziralo tačno koliki je gubitak hranljivih materija kada je avokado zamrznut, ali trebalo bi da očekujete gubitak - posebno u slučajevima dužeg skladištenja.

Pogledajte naše ukusne ponude za:

- namaz od avokada;

- desert sa avokadom;

- slatkiši sa avokadom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni