Toplo dimljeni prehrambeni proizvod (npr. toplo dimljena riba) je proizvod prerađen tehnologijom toplog (vrućeg) dimljenja. Ova tehnologija je vrsta brze toplotne obrade proizvoda dimom, dajući im ukus dima i poboljšavajući njihov ukus.
Tokom toplog dimljenja proizvod se izlaže dimu sa temperaturom od 45 do 120 °C. Trajanje dimljenja je samo nekoliko sati. Ponekad je dovoljan i 1 sat.
Prednosti toplog dimljenja
- brzina;
- jednostavnost (preporučuje se da se počne sa toplim dimljenje za sve početnike);
- proizvodi se mogu konzumirati skoro odmah;
- generator dima nije neophodan, dovoljna je obična prostorija ili uređaj za dimljenje.
- tokom toplog dimljenja proizvodi se ne isušuju i ostaju sočni jer se zadržava sva vlaga.
Nedostaci toplog dimljenja
- usled izlaganja visokotemperaturnom dimu, sve korisne supstance se ubijaju u originalnom proizvodu;
- više kancerogena ulazi u proizvod (iako to u velikoj meri zavisi od korišćenog materijala za dim).
Sa metodom toplog dimljenja namirnice, finalni proizvod dobija ne samo karakterističnu aromu dima, već ima i prilično dug rok trajanja. Toplo dimljenje je jedan od najčešćih tipova dimljenja, jer vam omogućava brze rezultate.
Tokom toplog dimljenja, proizvodi ne dehidriraju što je više moguće i dobro su zasićeni sopstvenom masnoćom, zbog čega se gotovi proizvodi odlikuju dovoljnom sočnošću.
Na osnovu takvih dimljenih proizvoda možete spremati i veoma ukusne obroke bez glutena, hranljive salate i grickalice kao što su lisnata testa na primer.
Komentari