Bonapeti.rs»Saveti»Šta znači toplo dimljeno?

Šta znači toplo dimljeno?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Šta znači toplo dimljeno?

Toplo dimljeni prehrambeni proizvod (npr. toplo dimljena riba) je proizvod prerađen tehnologijom toplog (vrućeg) dimljenja. Ova tehnologija je vrsta brze toplotne obrade proizvoda dimom, dajući im ukus dima i poboljšavajući njihov ukus.

Tokom toplog dimljenja proizvod se izlaže dimu sa temperaturom od 45 do 120 °C. Trajanje dimljenja je samo nekoliko sati. Ponekad je dovoljan i 1 sat.

Prednosti toplog dimljenja

- brzina;

- jednostavnost (preporučuje se da se počne sa toplim dimljenje za sve početnike);

- proizvodi se mogu konzumirati skoro odmah;

- generator dima nije neophodan, dovoljna je obična prostorija ili uređaj za dimljenje.

- tokom toplog dimljenja proizvodi se ne isušuju i ostaju sočni jer se zadržava sva vlaga.

Nedostaci toplog dimljenja

- usled izlaganja visokotemperaturnom dimu, sve korisne supstance se ubijaju u originalnom proizvodu;

- više kancerogena ulazi u proizvod (iako to u velikoj meri zavisi od korišćenog materijala za dim).

Sa metodom toplog dimljenja namirnice, finalni proizvod dobija ne samo karakterističnu aromu dima, već ima i prilično dug rok trajanja. Toplo dimljenje je jedan od najčešćih tipova dimljenja, jer vam omogućava brze rezultate.

Tokom toplog dimljenja, proizvodi ne dehidriraju što je više moguće i dobro su zasićeni sopstvenom masnoćom, zbog čega se gotovi proizvodi odlikuju dovoljnom sočnošću.

Na osnovu takvih dimljenih proizvoda možete spremati i veoma ukusne obroke bez glutena, hranljive salate i grickalice kao što su lisnata testa na primer.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji