Dižonski senf se pravi od specijalnih semena koja se samelju. Postoje slučajevi u kojima se senf pravi i od celih semenki posebne biljke koja pripada porodici Brassicaceae – slačice.
Ova biljka se može naći svuda, osim na mestima gde je klima veoma vrela. Ako sami sameljete semenke slačice, imaće ljut i gorak ukus.
Ako i dalje želite da napravite dižonski senf, evo šta će vam trebati:
- Seme slačice - 100 g
- sok od pomorandže - 90 ml
- sok od jabuke - 90 ml
- So - 1 kašičica
- Med - 1 kašika
Priprema dižonskog senfa
Seme slačice treba dobro oprati i osušiti.
Preliva se sokom od pomorandže i jabukovim sirćetom.
Dobro promešajte i prekrijte folijom.
Zatim se ostavlja da nabubri 8 sati - najmanje.
Zatim zagrejte na srednjoj vatri i kuvajte 3 minuta uz stalno mešanje. Zatim se posoli i povuče sa vatre;
Nakon što se senf ohladi, dodaje se med. Nakon toga, sve se melje i senf je spreman.
Sada znate kako da napravite sopstveni dižonski senf kod kuće.
A ovako pripremljen senf možete koristiti za:
- predjela sa senfom;
- salate sa senfom;
- iznutrice sa senfom
- pasta sa senfom.
Komentari