Hladno dimljeni proizvod (npr. hladno dimljena riba) je prehrambeni proizvod prerađen tehnologijom hladnog dimljenja.
Ovo je vrsta dugotrajne obrade proizvoda sa dimom na relativno niskim temperaturama, dajući im ukus i svojstva očuvanja. Pre nego što počnu da se dime, proizvodi se moraju posoliti ili marinirati kako bi dim lakše prodirao u njih.
Zahvaljujući hladnom dimljenju, prehrambeni proizvodi dobijeni u procesu proizvodnje dobijaju ne samo atraktivan izgled zbog formiranja braon-žute tanke kore, sjajne površine, već i prijatan poseban ukus i aromu. Pored toga, uz hladno dimljenje, gotovi proizvodi se mogu čuvati prilično dugo.
Sticanje takvih kvaliteta od gotovog proizvoda je zbog poštovanja posebnog temperaturnog režima (18-28 stepeni), tretmana sa dimom ili posebnim tečnostima za dimljenje, kao i trajanjem samog dimljenja - nedelju dana ili više. Natapanjem u dim, proizvodi gube deo vlage, što takođe doprinosi produženju roka trajanja.
Prednosti hladnog dimljenja
- dug rok trajanja;
- kvaliteti ukusa;
- očuvanje većine korisnih supstanci i elemenata u tragovima u originalnom proizvodu.
Nedostaci hladnog dimljenja
- potrebno je imati dobar generator dima i komoru za dimljenje;
- dugo dimljenje;
- iz proizvoda se uklanja vlaga i ispostavlja se da su često suvi i tvrdi;
- teško za početnike.
Inače, hladno dimljeni proizvodi su uvek bili ocenjeni nešto više od toplo dimljenih proizvoda, što je takođe posledica složenosti prve metode.
Komentari