Bonapeti.rs»Saveti»Šta znači hladno dimljeno?

Šta znači hladno dimljeno?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
9859
Šta znači hladno dimljeno?

Hladno dimljeni proizvod (npr. hladno dimljena riba) je prehrambeni proizvod prerađen tehnologijom hladnog dimljenja.

Ovo je vrsta dugotrajne obrade proizvoda sa dimom na relativno niskim temperaturama, dajući im ukus i svojstva očuvanja. Pre nego što počnu da se dime, proizvodi se moraju posoliti ili marinirati kako bi dim lakše prodirao u njih.

Zahvaljujući hladnom dimljenju, prehrambeni proizvodi dobijeni u procesu proizvodnje dobijaju ne samo atraktivan izgled zbog formiranja braon-žute tanke kore, sjajne površine, već i prijatan poseban ukus i aromu. Pored toga, uz hladno dimljenje, gotovi proizvodi se mogu čuvati prilično dugo.

Sticanje takvih kvaliteta od gotovog proizvoda je zbog poštovanja posebnog temperaturnog režima (18-28 stepeni), tretmana sa dimom ili posebnim tečnostima za dimljenje, kao i trajanjem samog dimljenja - nedelju dana ili više. Natapanjem u dim, proizvodi gube deo vlage, što takođe doprinosi produženju roka trajanja.

Prednosti hladnog dimljenja

- dug rok trajanja;

- kvaliteti ukusa;

- očuvanje većine korisnih supstanci i elemenata u tragovima u originalnom proizvodu.

Nedostaci hladnog dimljenja

- potrebno je imati dobar generator dima i komoru za dimljenje;

- dugo dimljenje;

- iz proizvoda se uklanja vlaga i ispostavlja se da su često suvi i tvrdi;

- teško za početnike.

Inače, hladno dimljeni proizvodi su uvek bili ocenjeni nešto više od toplo dimljenih proizvoda, što je takođe posledica složenosti prve metode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni