Bonapeti.rs»Saveti»Kako posaditi avokado?

Kako posaditi avokado?

Kako posaditi avokado?

U poslednje vreme sve više ljudi ima želju da uzgaja voće i povrće koje nije tipično za naše geografske širine. Ako ste i vi jedan od njih i odlučili ste da gajite avokado kod kuće, a ne znate kako - onda ćete u ovom savetu saznati.

Ako želite da u svom domu uzgajate avokado, potrebna vam je relativno velika koštica. Koštica avokada je seme iz kojeg će izrasti drvo.

Proces sadnje i uzgoja avokada je prilično zanimljiv jer raste veoma brzo.

Pored koštice, biće vam potrebno i mesto gde je toplo i ima dosta sunčeve svetlosti da stavite saksiju sa već izniklim stablom, jer ako ga uzgajate na temperaturi ispod 10 stepeni, ono će uginuti.

Postoje dva načina da uzgajate avokado kod kuće. Jedan je da unapred stimulišete seme kako bi se brže ukorenilo i klijalo ili da ga jednostavno posadite u saksiju sa odgovarajućom zemljom.

Za obe opcije potreban vam je dobro sazreo i mek avokado, najbolje je ako na koži ima tamnih fleka. Prilikom vađenja koštice iz avokada treba biti veoma oprezan, da je ne oštetite. Zatim dobro isperite košticu.

Prvi način za sadnju avokada

Ako izaberete prvi način uzgoja avokada, koštica mora biti potopljena u vodu. Ovo će vam omogućiti da pratite proces. U košticu treba da ubodete tri čačkalice, ali dubina uboda ne bi trebalo da bude veća od 5 milimetara. Cilj je dobiti oblik zvezde. Košticu stavite u staklenu ili drugu posudu napunjenu vodom, tako da njen donji deo, koji je deblji, treba uroniti u vodu. Preporučujemo da menjate vodu svake nedelje. Nakon što je koštica proklijala i pojavili su se listovi, možete je posaditi u zemlju, ali polovina koštice mora ostati nepokrivena zemljom;

Drugi način za sadnju avokada

Drugi način je da posadite košticu avokada direktno u saksiju. Zemlja u saksiji treba da bude rastresita. Takođe vam je potrebna dobra drenaža, jer avokado ne podnosi stajaću vodu u zemljištu. Seme treba posaditi do pola, tako da deblji deo bude u zemlji, a drugi deo vidljiv. Zemlja treba da bude stalno vlažna, ali ne previše, inače se avokado neće razviti i uginuće.

Pogledajte više kako koristiti košticu avokada i ukusne načine da jedete avokado.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji