Kada se vino gazira, a da to nije željeni efekat, to se smatra njegovim "defektom". Šta uzrokuje ovaj ne nužno neprijatan gas?
Zašto se vino gazira
Ovo je obično incident sekundarne fermentacije u boci ili drugom sudu za skladištenje, isti fenomen na koji se proizvođači šampanjca oslanjaju i pažljivo prate da bi dobili taj divan efekat puckave pene koju svi toliko volimo u našem šampanjcu.
Namerno ili slučajno, sekundarna fermentacija se jednostavno odnosi na drugu rundu fermentacije, ono što se dešava kada se kvasac hrani šećerom i metaboliše ga u alkohol i ugljen-dioksid. Vino je možda flaširano premlado ili sa previše zaostalog šećera, a neki kvasci su iskoristili prednost.
Tehnički gledano, malo gaziranosti u vašem vinu neće vam škoditi. Ovo nije štetan gas ili dokaz nekog čudnog entiteta u vinu.
To jednostavno ukazuje da deo fermentacije u procesu proizvodnje vina nije u potpunosti stao kada je vinar mislio da jeste. Dovoljno aktivnog kvasca ulazi u bocu da bi se hranio sa malo šećera i proizveo karbonizaciju i još malo alkohola.
S druge strane, šećer kojim se hrane dolazi iz vaše flaše vina, što znači da je šarmantni mali mikroorganizam možda promenio ukus ili balans vina u celini. Promena može biti mala, ali u zavisnosti od toga da li ste kupili vino i koliko ste platili, možda će biti dovoljno da tražite novu flašu - ako niste puno pili i prodavac vina je razuman.
A ako ne znate - sa penušavim vinom možete da kuvate savršen vinski ćevap.
Pogledajte i još - razlika između prošeka i šampanjca.
Komentari