Pre kuvanja zamrznute školjke, moraju se pravilno odmrznuti. Da biste to uradili, zamrznute školjke treba izvaditi iz kese, zatim staviti u cediljku, a nju u duboku posudu i stavite sve na gornju policu frižidera.
Nakon što se led potpuno otopi, proizvod treba ostaviti u cediljci i dobro isprati pod jakim mlazom mlake vode. Ovaj postupak će vam pomoći da se rešite peska koji često ostaje u školjkama nakon čišćenja.
Neki savetuju da se zamrznute školjke kuvaju direktno bez odmrzavanja, tako što ćete ih baciti u ključalu vodu ili vreli tiganj. Ali preovlađuje mišljenje da se plodovi mora nikada ne smeju nasilno odmrznuti.
Samo u frižideru ili na sobnoj temperaturi! Bez vode ili mikrotalasne! Tako se morski plodovi kvare. Posebno školjke, obično se lako pretvaraju u gumu. Suština sporog odmrzavanja je da zadrži vlagu u njima što je više moguće, da ona ne "ispari".
Zamrznute školjke se mogu čuvati u zamrzivaču do 3 nedelje. Školjke bez oklopa mogu se čuvati na -18 stepeni do 2 meseca. Ne preporučuje se skladištenje gotovih školjki - jela sa njima se prebrzo pokvare.
Smrznute školjke se obično prodaju bez oklopa. Mogu se kuvati, dinstati, peći i pržiti. Takve školjke se dodaju raznim povrtnim i ribljim čorbama, čorbama od morskih plodova, testeninama, salatama sa školjkama, a služe se i uz prilog od dinstanog ili prženog povrća.
Pogledajte još kako se služe školjke.
Komentari