Majonez je prehrambeni proizvod koji ide i uz slatka i uz slana jela. Lako se kvari zbog žumanceta, koje je glavni sastojak njegove kremaste konzistencije.
Žumance se brzo kvari kada se ostavi na sobnoj temperaturi. Komercijalni proizvođači majoneza pronašli su način da uspore ovaj proces pomoću pasterizacije.
Ovaj proces ubija sve štetne bakterije koje se mogu razviti i omogućava majonezu da traje duže pre nego što istekne.
Kada otvorite teglu majoneza, sat počinje da otkucava. Zato je važno znati koliko vremena ima do isteka.
Stručnjaci preporučuju da čuvate majonez u frižideru nakon otvaranja. Otvorena tegla Helmanovog majoneza ostaje u dobrom kvalitetu 2-3 meseca kada se pravilno ohladi. Niska temperatura u frižideru usporava brzinu razvoja bakterija u majonezu, produžavajući mu rok trajanja.
Jednom kada otvorite teglu majoneza, ona ima rok trajanja samo oko 8 sati ako nije u frižideru. Dakle, ako ste ga slučajno ostavili na sobnoj temperaturi preko noći, ujutro vam neće biti od koristi.
Domaći majonez može da izdrži samo nedelju dana u frižideru. Kada ovo vreme prođe, bacite ga jer postoji povećan rizik od razvoja bakterija salmonele u žumancetu. Komercijalni proizvođači pasterizuju jaja da bi to sprečili, ali jaja koja imate kod kuće možda nisu pasterizovana.
Neotvorena tegla majoneza kupljenog u prodavnici može se čuvati u vašoj ostavi jer ne zahteva hlađenje. Čuvanje u frižideru je takođe dobra opcija jer će niske temperature produžiti njen vek trajanja.
Pogledajte i neke ukusne ideje sa majonezom:
- sosevi sa majonezom;
- deserti sa majonezom.
Komentari