Kardamon je u grupi među najskupljim začinima. Takođe se smatra lekovitom biljkom u Ajurvedi, grčkoj medicini i kineskim tradicijama.
Zbog svojih bogatih nutritivnih svojstava i sastava, kardamom ima digestivna, diuretička, ekspektoransna, stimulativna, antiseptička, antioksidativna i antispazmodična svojstva.
Kardamon sadrži bogatu mešavinu isparljivih ulja, kamfora, nerolidola, linalola, bornil acetata. Bogat je vitalnim vitaminima i mineralima, uključujući kalijum, kalcijum i magnezijum, kao i gvožđe i sumpor.
Pored toga, sadrži antioksidante, odnosno propanoide, flavonoide i terpene, koji mogu biti veoma korisni za ljudski organizam.
Sada kada ste svesni u koja jela se dodaje kardamon, da vidimo šta je u sastavu ovog orijentalnog začina.
Kardamon sadrži u 100 g:
- 311 kalorija;
- 10,76 g proteina;
- 6,7 g masti;
- 68,47 g ugljenih hidrata;
- 28 g vlakana.
Vitamini i minerali u kardamonu:
- 21 mg vitamina C;
- 0,198 mg tiamina, vitamina B1;
- 0,182 mg riboflavina, vitamin B2;
- 1,102 mg niacina, vitamin B3;
- 0,23 mg vitamina B6;
- 383 mg kalcijum Ca;
- 13,97 mg gvožđa Fe;
- 229 mg magnezijuma;
- 28 mg mangana Mn;
- 178 mg fosfora P;
- 1119 mg kalijuma K;
- 18 mg natrijum Na;
- 7,47 mg cinka Zn.
Kardamon sadrži više gvožđa nego bilo koji drugi začin. Takođe je relativno bogat kalijumom, kalcijumom, vlaknima i magnezijumom.
Ne možete a da ne pogledate za šta je koristan kardamon i da li kardamon pomaže kod dijabetesa.
Komentari