Bonapeti.rs»Saveti»Koliko dugo traju tvrdi sirevi?

Koliko dugo traju tvrdi sirevi?

Koliko dugo traju tvrdi sirevi?

Sir vole i mladi i stari. Sa njim se pripremaju razne vrste ukusnih đakonija ili ga samo stavljamo na tanjire sa različitim sirevima da dočekamo naše goste. Koliko uglavnom traju tvrdi sirevi i kako ih sačuvati duže vreme, saznaćete u ovom savetu.

Svi znamo da se sir pravi od mleka. Ono može biti od krava, ovaca ili koza. Iz tog razloga, kao i kod proizvodnje i nekih drugih komponenti, sirevi se dele na tvrde, polutvrde i meke. Ovde ćemo pričati o tvrdim sirevima.

Tvrdi sirevi imaju prilično gustu teksturu. U njima nema rupa. To je zbog činjenice da se tvrdi sirevi proizvode pod pritiskom u roku od 6 meseci. Takvi sirevi su Parmezan, Gauda, Vitjaz, Holandski i mnogi drugi.

Šta određuje rok trajanja tvrdih sireva

Kao i svaki drugi proizvod, sir ima svoje uslove čuvanja. Čuvanje zavisi i od toga kakav je sir. Međutim, postoje i drugi faktori koji mogu duže održati sir.

Pre nego što kupite sir, trebalo bi da znate njegove karakteristike. Niska temperatura nije dobar faktor za čuvanje sira. Zbog visoke vlažnosti na siru se pojavljuje buđ. Rok trajanja pakovanog sira isečnog na komade je veoma kratak, pa ga treba pojesti u roku od 3 dana. Ako želite da sir održite duže, on ima neke uslove za to:

Prva stvar je, naravno, da ne kupujete više nego što možete da pojedete. Rok trajanja sira, čak i ako je otvoren, je 2 meseca, a ako se kupuje na rez, rok trajanja je još kraći. Sir uvek treba čuvati umotan u frižideru ili u kutijama da bi se duže sačuvao. Tvrdi sirevi traju duže. Međutim, morate poštovati uslove skladištenja.

Tvrdi sirevi traju ne više od mesec dana. Trebalo bi redovno da proveravate da li na tvrdom siru nema plesni ili kvarenja. Da bi tvrdi sir trajao duže, moraju biti ispunjeni sledeći uslovi:

- Mora da postoji visoka vlažnost vazduha - 90%, pa je dobro tvrdi sir čuvati u plastičnim kesama, a ne u papiru;

- Temperatura vazduha treba da bude od 3 do 10°C, tvrdi sirevi ne vole hladnoću;

- Mesto gde se čuva tvrdi sir treba dobro provetravati, oko tvrdog sira ne sme biti drugih proizvoda sa veoma jakim mirisom.

Pogledajte još i da li je dobro jesti plavi sir?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni