Pečurke su deo više od jednog ukusnog jela. Postoji mnogo načina da ih pripremite, ali ovde ćemo obratiti pažnju na to kako i koliko dugo kuvati pečurke.
Prvo što treba da uradimo je da dobro operemo pečurke, posebno one koje se sakupljaju u šumi. Zatim, ako želite, možete ih iseckati ili skuvati cele. A evo nekih vrsta pečuraka i vremena za koje se pripremaju:
Kuvanje različitih vrsta pečuraka:
- kuvajte bele pečurke oko 35-40 minuta, uklanjajući penu koja se oslobađa tokom kuvanja;
- sveža bukovača se kuva 15-20 minuta;
- mlečne pečurke se potapaju 2-3 dana pre kuvanja u vodi koja se periodično menja. Kuvajte ih 15 minuta;
- lisičarka se kuva 20 minuta;
- medenjača se kuva na sledeći način: pošto voda u kojoj su pečurke provri, stvara se pena. Mora se promeniti, a pečurke se moraju oprati. Zatim se ponovo stavljaju u novu vodu i kuvaju 40 minuta do sat vremena;
- šampinjoni se kuvaju 5 minuta;
- krasnica se kuva 30 minuta;
- sve vrste zamrznutih pečuraka se kuvaju na isti način, i to: prvo odmrznuti, pa kuvati 15-20 minuta;
- suve pečurke se peru toplom vodom, pa potapaju u hladnu vodu 3 do 16 sati - zavisi od vrste pečurke. Nakon što omekšaju, kuvaju se u istoj vodi bez soli 90 minuta do 2 sata.
Komentari