Suvo pohovanje služi da se hrana pokrije (uvalja) brašnom (može da sadrži začine), prezle, mrvicama od krekera, kornfleks, takođe i mlevenim orašastim plodovima pre pripreme. Na ovaj način, nakon termičke obrade hrane, poboljšava se njen ukus i tekstura.
Kada je hrana pokrivena suvim pohovanjem, može se peći, sotirati ili pržiti kako bi se stvorila hrskava kora koja pokriva njenu površinu.
Pripremljena jela (komadići mesa, sira, povrća i sl.) se prvo mogu uvaljati u brašno, zatim umočiti u umućena jaja koja su umućena do veoma glatke konzistencije i zatim prekriti prezlama, mrvicama keksa itd.
Međutim, ako je hrana koju ćete suvo pohovati sama po sebi suva i potrebna joj je vlaga, preporučuje se da je prvo malo premažete umućenim jajima, a zatim umočite u brašno, pa ponovo umočite u umućena jaja, a zatim uvaljate u prezle itd.
Uvek nežno otresite višak brašna nakon što se hrana umoči u njega.
Po želji, nakon što je hrana umotana u suvu smesu za pohovanje, možete je sušiti na rešetci za kuvanje 15 do 20 minuta kako biste omogućili da se suvo pohovanje čvršće prianja za nju.
A u ovom članku možete videti Kako napraviti smesu za pohovanje od piva.
Komentari