Bonapeti.rs»Saveti»Da li su masline voće ili povrće?

Da li su masline voće ili povrće?

Da li su masline voće ili povrće?

Kao i paradajz, masline su istovremeno i povrće i voće. Tehnički gledano - one su voće jer sadrže seme i rastu iz cveta biljke. Njihov pikantan ukus, međutim, svrstava ih u red povrća, a teško da su primenljive u bilo kakvom desertu, iako nam je ukusni džem od maslina dobro poznat.

Masline pripadaju porodici voća poznatih kao koštunjavo voće, to je voće koje ima jednu veliku košticu - drugi primeri su mango ili avokado. Iako je svakako voće, najverovatnije ćete ih naći u odeljku za povrće u supermarketu.

Crne i zelene masline

Još jedna iznenađujuća činjenica o maslinama je da je jedina razlika između zelenih i crnih maslina ta što se jedna bere ranije od druge. Sve masline su zelene i što duže stoje na stablu da sazre, postaju tamnije.

Zelene masline se beru ranije u berbi, to su vrste maslina koje bi se koristile za pravljenje maslinovog ulja "travnatijeg" ukusa.

Crne masline će imati mnogo mekšu teksturu u odnosu na čvršće zelene masline, crne masline će takođe imati bogatiji ukus, dok će zelene masline biti malo orašastijeg, a možda i slanijeg ukusa.

Vrste maslina

Kalamata maslina

Možda najosnovnija i najpoznatija sorta među maslinama. Dolazi iz Grčke i lako se prepoznaje po tamnoljubičastoj boji i veličini badema. Odlične su za grčku salatu poput tapenade ili samo za grickanje. Možda Kalamata masline savršeno idu uz čašu belog vina i komadiće sira?

Maslina Manzanila

Ako ste ikada kupili zelenu maslinu u supermarketu, to je više nego verovatno bila Manzanila. To je jedna od najpoznatijih sorti maslina u Španiji. Pogodne su za punjenje paprikama, za martini ili za jelo.

Pikvik maslina

Sa visokom koncentracijom ulja od 20-27%, ove masline se često koriste u proizvodnji mnogih španskih maslinovih ulja i jedna su od najkultivisanijih sorti u Španiji. Koriste se za maslinovo ulje ili kao preliv za salatu, a zašto ne uz svež hleb?

Masline Nicoise

Može biti lako prevideti Francuze kada su u pitanju masline, ali kada se pogleda francuska kuhinja, ova mala i crna maslina nije za zanemarivanje sa upornim i ukusnim ukusom. Ovo je maslina koja se koristi u svakoj pici.

Cobrancosa maslina

Popularna sorta u portugalskom uzgoju maslina i veruje se da proizvodi neka od najkvalitetnijih portugalskih ulja. Koristi se za maslinovo ulje ili meze uz čašu vina.

Maslina Frantoio

Još jedan klasik iz Italije. Sa imenom koje se doslovno prevodi kao 'mlin za masline', ove masline su idealna sorta za proizvodnju maslinovog ulja i dovoljno su izdržljive da rastu u blažim uslovima. Dobre za maslinovo ulje ili samo sa svežim hlebom od kiselog testa.

Pogledajte takođe: Šta da radimo sa košticama maslina?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji