Bonapeti.rs»Saveti»Za šta se koristi vok tiganj?

Za šta se koristi vok tiganj?

Za šta se koristi vok tiganj?

Vok tiganj je svestran, ali nije neophodan kada govorimo o kineskoj kuhinji, koja uglavnom uključuje prženje i mešanje. Međutim, ne postoji tiganj koji je bolji izbor od voka kada je u pitanju duboko prženje ili, tačnije, potpuno prekrivanje proizvoda masnoćom.

Dno ove vrste tiganja ima premaz od livenog gvožđa, što mu omogućava da se koristi na različitim šporetima - od električnih do gasnih. Samo po obliku dna, savremeni vok tiganj se razlikuje od onog koji je korišćen pre mnogo godina – sada je dno voka ravno, a ne zaobljeno, tako da može dobro da stoji na šporetu i ringlama.

Vok je najprikladnija posuda kada odlučite da kuvate azijsku hranu. Omogućava nam da pržimo u vrlo malo masti na jakoj vatri. Dubina ove posude omogućava lakše mešanje hrane.

Ako ima poklopac, vok postaje višenamenski lonac u kome možete da kuvate i dinstate. Zidovi ovih tiganja su veoma tanki. Oblik voka takođe omogućava da se brže zagreje i time brže kuva hranu.

Tako će svi proizvodi koje pripremate u njemu zadržati svoje korisne supstance. Brzo kuvanje u ovom tiganju, ne dozvoljava povrću da omekša, već da ostane hrskavo.

Vok je pogodan za kuvanje i za ljude koji žele da održe optimalnu težinu jer koristi vrlo malo masti. Morate biti dosledni kada kuvate sa ovim vrstama tiganja.

Prvo morate staviti one proizvode kojima je potrebno više vremena za kuvanje. A oni koji se brže kuvaju stavljaju se na kraju. Ne bi trebalo da stavljate mnogo hrane u vok kod kuvanja odjednom, jer će to sniziti temperaturu kuvanja. Možete da kuvate u vok tiganju i da kuvate na pari sve dok imate rešetku da stavite nakon što voda koju ste stavili u tiganj provri. Međutim, vode ne bi trebalo da bude previše i ne bi trebalo da prelazi visinu same rešetke.

Već znate za šta se koristi vok tiganj - odličan pomoćnik u kuhinji. Obavezno pripremite:

- piletina u vok tiganju;

- špagete u voku;

- povrće u voku itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji