Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čisti skuša?

Kako se čisti skuša?

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Kako se čisti skuša?

Skuša je jedna od najčešće konzumiranih vrsta ribe ne samo u našoj zemlji, već i u svetu. Kao i većinu ribe, pre nego što pripremimo skušu u rerni sa paradajz sosom ili skušu na roštilju, moramo je očistiti, a to je prilično dosadno.

Čišćenje ribe nije samo dosadno već i neprijatno. Većina ribarnica već nudi da očisti ribu koju kupite za vas, ali ako nemate te sreće, moraćete da zasučete rukave i sami se nosite sa tim.

Skuša se čisti kao i druge vrste ribe. Oštrim nožem prvo uklonite peraja, a zatim ostružite krljušti. Dobra vest za gurmane je da skuša nema prave krljušti, zbog čega je omiljena kod većine domaćica.

Nakon što ste temeljno isprali spoljašnjost ribe, morate izvući unutrašnje organe skuše. Okrenite ribu na leđa i pregledajte donji deo stomaka. U podnožju repa nalazi se mali otvor u koji treba ubaciti nož i napraviti plitak rez po dužini tela do glave.

Otkrivaju se iznutrice koje se pažljivo uklanjaju, pri čemu se posebno vodi računa o žučnoj kesi, koju ne treba pocepati, jer daje užasno gorak ukus mesu.

Ribu treba dobro isprati iznutra i spolja. Sada je spremna da postane:

- skuša sa paradajz sosom;

- pržena skuša;

- ili skuša sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji