Svinjski stomak (Pork Belly) je masni komad mesa bez kostiju isečen iz stomaka svinje.
Svinjski stomak je posebno popularan u filipinskoj, španskoj, kineskoj, danskoj, norveškoj, korejskoj, poljskoj i tajlandskoj kuhinji.
Svinjski stomak je meso i njegovi pričvršćeni mišići koji se nalaze na donjoj strani životinje, između prednjih i zadnjih nogu.
Trbuh životinje daje nam najmasnije i stoga najukusnije komade svinjetine. To uključuje svinjski stomak, mast i pančetu. Daje nam i najbolju slaninu.
Italijanska pančeta (vrsta slanine, tipičan mesni proizvod tradicionalne italijanske kuhinje) takođe dolazi iz stomaka svinje i važan je sastojak mnogih italijanskih jela zbog divnog ukusa masti koje sadrži.
Nakon mnogo godina zaboravljanja, ovaj deo svinje ponovo je u kuhinji.
Svinjski stomak je veoma ukusan i može se koristiti u skoro svakom receptu. Najbolje je da se kuva na laganoj vatri, ako je u tiganju, dodajte vodu i umotajte u foliju.
Mnogi ga preferiraju i u supi, jer se dobro raskuva i meso postaje mekano i nežno.
Komentari