Kesten je omiljena hrana ljudi u jesen, jer su tipični orašasti plodovi sezone, koji ne zahtevaju mnogo truda ili opreme za pripremu.
Kesteni se mogu pripremati kako slatki, tako i slani, ali u svakom slučaju ljudi ih vole uglavnom pečene.
Za početak, kesteni moraju da ispunjavaju određene karakteristike, da bismo bili sigurni da su kesteni koje pečemo ukusni i pogodni za jelo. Trebalo bi da budu sjajni i da ne mirišu na buđ ili vlagu jer je unutrašnjost ovih kestena već počela da truli i nisu za jelo jer su lošeg ukusa.
Kesteni se čiste od svoje zelene ljuske, sa kojom morate biti veoma oprezni, jer obično kesteni padaju pravo u travu, kada se oslobode zelene bodljikave ljuske u kojoj sazrevaju, ali često padaju sa njom, a ona sama nije potpuno otvorena i ne uspevaju da se oslobode od nje.
Budite oprezni sa bodljama jer nisu otrovne, ali mogu da vas povrede. Zatim kestenje treba oprati i napraviti proreze u njihovoj ljusci.
Nož za hleb radi odličan posao i možete iskoristiti njegove rebraste zube jer pravi male rupe i kesteni neće kliziti i stvoriti mogućnost da se posečete.
Takođe je dobra ideja da koristite krpu ili drugu meku površinu da napravite proreze kako biste sprečili da kesteni klize okolo i da se slučajno povredite.
Pogledajte i za šta je koristan divlji kesten, šta sadrže kesteni i kako da napravite sjajne domaće maske od kestena.
Komentari