Obično se u jednu teglu krastavčića dodaju četiri kašike sirća. Ali sve zavisi od specifičnog recepta za zimnicu.
Nudimo vam proveren domaći recept za kisele krastavčiće. U teglu od 500 g poređajte kornišone i dodajte jednu kašiku soli, dve kašike šećera, četiri kašike sirćeta, pola glavice luka, biber u zrnu i vezicu mirođije. Napunite vodom i zatvorite poklopcima (veoma je važno da budu obični poklopci, a ne oni sa navojem). Stavite tegle sa krastavčićima da se kuvaju i kuvajte ih pet minuta, tek toliko da se tegla zatvori.
Koristan savet: Ne ubacujte nezdrave proizvode u tegle sa krastavčićma. Zahtevajte i težite da se oni prirodno uzgajaju. Ovo će osigurati trajnost svega što pripremite. Cele zime ćete jesti proizvode istog ukusa kao što su ubrani.
Tumačenje pojma turšija doslovno znači: konzerviranje povrća u salamuri i sirćetu. Ovim načinom konzerviranja potiskuju se fermenti i aktivnost mikroorganizama, što dovodi do njihovog uništenja, a nutritivni i kvaliteti ukusa proizvoda su u potpunosti očuvani.
Ovim načinom konzerviranja mogu se pripremiti:
- kiseli krastavčići sa renom;
- kornišoni sa lukom;
- kiseli krastavčići sa mirođijom.
Komentari