Da li ste znali da jedemo nezrele krastavce? Zreli sa veliki, žuti i sa velikim semenkama. Između ostalog, na grčkom jeziku reč "aguros" (drevni naziv za krastavce) znači - nezreo.
90% ovog povrća čini voda, što ga čini idealnim za one koji se hrane zdravo. Jedan od najpopularnijih načina jeste priprema kiselih krastavčića za zimu, a oni se uvek traže i veoma su popularni.
Priprema kiselih krastavčića nimalo nije teška, a najvažnije je da se pridržavate recepta.
Potrebni sastojci su: sveži kornišoni, koren i listovi rena, seme mirođije, beli luk, stari luk, zrna bibera i pimenta, sirće, šećer i so.
Dobro sve operite pod mlazom tekuće vode i potopite ih u vodu na 4-5 sati.
Veoma pažljivo operite ren (koren i listove), zajedno sa mirođijom i iseckajte ih. Očistite čenove belog luka i crni luk, pa ih iseckajte.
Operite tegle i poklopce, pa ih poparite vrućom vodom. Na dno svake tegle stavite isečen ren, mirođiju, crni i beli luk i zrna bibera. Isecite drške krastavčića i poređajte ih u teglu, tako da prvi red krastavčića bude uspravan, a preko da budu blago ukoso. Nemojte puniti celu teglu, već dva prsta do vrha.
Dodajte so, šećer i sirće, količinu prilagodite receptu, sipajte hladnu vodu (najbolje da bude prokuvana) jedan prst do vrha tegle. Pažljivo zatvorite.
Kuvajte tegle u šerpi sa rešetkom ispod, a voda u šerpi da bude 3 prsta iznad poklopaca. Kada voda proključa, sklonite šerpu sa vatre. Izvadite tegle iz vode i okrenite ih sa poklopcem nadole. Ostavite ih tako dok se ne ohlade u potpunosti i vaši kiseli krastavčići su spremni za zimu.
Recept za Klasične sterilizovane krastavčiće
kornišoni - količina prema tegli
so - 1 kašičica, ravna
šećer - 1 kašičica, puna
sirće - 40 ml (9 %)
luk - 2-3 listića
beli luk - 1 čen
piment - 1 zrno
biber - 5-6 zrna
ren - 1 parče, koren
ren - 2 komada, listovi
mirođija - 1 struk
Pripremite ih na gorenaveden način. Ukusni i hrskavi krastavčići za hladnu zimu!
Komentari