Ljutenica, koju vole i mladi i stari, namazana na parče hleba sa mrvljenim sirom. Delikates!
Sećate se one koju je pravila vaša baka? Ljuta, ljuta! Njen ukus možete prepoznati među desetinama drugih. Jer svako domaćinstvo ima svoje suptilnosti prilikom pripreme.
U prodavnicama možemo naći sve vrste – tradicionalnu, fino mlevenu, seosku, krupno mlevenu ljutenicu, ali drugačije je ako je sami pripremimo – sa puno ljubavi i bez veštačkih stabilizatora.
Šta nam je potrebno za pripremu ljutenice? Mnogi od vas znaju, potreban nam je paradajz, naravno, patlidžan i paprika.
Po želji se dodaje šargarepa. Podsećamo da paprika i patlidžan moraju biti prethodno pečeni, a zatim oljušteni.
Mleveno povrće se promeša i stavi u duboku šerpu. Tokom kuvanja domaće ljutenice potrebno je povremeno mešati. Kuvamo na laganoj vatri da ne zagori, dok voda ne ispari.
Količina šećera u ljutenici zavisi od količine drugih proizvoda. Međutim, šećer nam je potreban u malim količinama. Njegova uloga je da ubije kiselost paradajza.
Na primer, ako smo za ljutenicu planirali 5 kg paradajza, 3 kg paprika i 3 kg patlidžana, potrebno nam je oko 2 kašike šećera.
Jedna supena kašika šećera sadrži oko 20 grama.
Tačna matematika u ovom slučaju neće raditi, jer je važno da rezultat bude po vašem ukusu!
Pogledajte i koliko se soli stavlja u ljutenicu, koji drugi začini dobro idu uz ljutenicu ili zašto se stavlja sirće u ljutenicu.
Ako volite ljutenicu, probajte naše proverene domaće recepte za ljutenicu.
Komentari