Pravljenje domaćeg sušenog mesa je prava umetnost – od odabira najboljih komada svinjskog buta, do pažljivog soljenja, zatim začinjavanja začinima i sušenja. Kao rezultat svih ovih svetih radnji, nadamo se da ćemo staviti na našu trpezu prefinjenu poslasticu koja će upotpuniti odležalo domaće vino.
Međutim, ponekad napravimo grešku negde u receptu, što rezultira presoljavanjem sušenog mesa. I iako bi mnogi ljudi odmahnuli rukom i jednostavno konzumirali preslano sušeno meso, nema potrebe da pravite kompromise u pogledu ukusa.
Postoji jednostavan način za odsloljavanja preslanog sušenog mesa. Kada utvrdimo da smo preterali sa solju, jednostavno treba da potopimo meso nekoliko sati u hladnu vodu ili, još bolje, u belo vino.
Meso se zatim pažljivo osuši kuhinjskim papirom, začini mešavinom začina za sušeno meso i okači na otvorenom da se ponovo osuši.
Pogledajte i kako se priprema salamura za sušeno meso, koliko soli se stavlja na sušeno meso i kako se pravilno čuva sušeno meso.
Obavezno probajte naše recepte za sušeno meso i domaći file Elena.
Komentari