Gluten je jedna od najpoznatijih proteinskih smesi. On je složan protein koji se nalazi u većem delu žitarica. Gluten je odgovoran za lepljivost i elastičnost brašna, a takođe služi i kao pokazatelj njegovog kvaliteta.
Protein gluten danas je sve rasprostranjeniji. On služi kao sastojak u proizvodnji svih hrana u kojima ima brašna. Zbgo svog prirodnog porekla, gluten nudi brojne koristi za organizam.
On se prerađuje u tankim crevima i u normalnim okolnostima gluten se unosi normalno od strane ljudskog tela. Međutim kada se posmatra stanje intolerancije na gluten, onda se mogu pojaviti različiti neprijatni simptomi.
Postalo je jasno da se gluten nalazi u većini žitarina i cenjen je sastojak u brašno.
Međutim, da li ovsene pahuljice sadrže gluten?
Gluten je zajednički naziv za četiri glutenska proteina – gliadin, hordein, sekalin i glutenin. U ovsenim pahuljicama se ne nalazi ni jedan od njih, i zato se može reći da u ovsenim pahuljicama nema glutena.
U sastavu ovsenih pahuljica može da se nađe samo aveninski protein koji ne izaziva alergiju na gluten i nije povezan sa intolerancijom na gluten.
Uprkos tome, konzumiranje ovsenih pahuljica se ne preporučuje za ljude sa intolerancijom na gluten, jer se u većini slučajeva ovas uzgaja u blizini ječma, raži ili pšenice
To povećava potencijalni rizik od kontaminacije glutenom. Da bi se sprečila ta opasnost, potrebno je da se prethodno dobro pročitaju etikete kupljenih proizvoda.
Pogledajte i neke ideje za ovsenu kašu, ovsene keksiće i ovsene palačinke.
Komentari