Brašno je proizvod koji je prisutan u skoro svakoj kuhinji. Njegova primena u kuvanju nije ograničena samo na pripremu hleba i drugih peciva, već se koristi i za zgušnjavanje sosova, janija, kremova itd.
Verovatno ste navikli da koristite isto brašno za sve, ali možda ste primetili da prodavnice nude različite vrste brašna označene različitim brojevima.
Da li znate šta znači broj kao oznaka brašna
Ovaj broj označava sadržaj pepela brašna u procentima. Na primer, ako je brašno tipa 750, onda je sadržaj pepela 0,75%. Ovo je brašno od koga se proizvodi industrijski tamni hleb.
U našoj zemlji se još uvek proizvode brašna tipa 450, 500, 520, 700, 800, 1150 i tipa 1850.
Tipovi 450 i 500 su belo brašno, a tip 1850 je integralno.
U stvari, procenat sadržaja pepela označava procenat ljuski zrna od kojih je napravljeno brašno. Veći broj podrazumeva tamniju boju brašna, zbog veće količine mlevene ljuske zrna. To takođe znači više korisnih hranljivih materija u brašnu, kao što su proteini, minerali, vitamini, enzimi i vlakna.
S druge strane, brašna sa manjim brojem su belja zbog malog sadržaja pepela. Ona su siromašnija u nutritivnoj vrednosti, ali imaju bolja svojstva za pripremu hleba i proizvoda od testa.
Od brašna tipa 450 prave se fina peciva - kao što je uskršnji kolač u nitima, kiflice u nitima itd. A brašno tipa 500 koristi se za pripremu belog hleba, kao i široku upotrebu u domaćinstvu za pravljenje kolača, palačinki itd.
Komentari